Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Braća Dahić lovočuvare okružili čamcima i prijetili da će ih pobiti

modrac – krivolov

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli predložilo je Opštinskom sudu Živinice da odredi pritvor za braću Emila /42/ i Emira /37/ Dahića iz Priluka kod Živinica, koji su osumnjičeni da su spriječili ribočuvare iz Udruženja građana sportskih ribolovaca “Mrena” da obavljaju službenu radnju.

Sumnja se da su Dahići i još dvije osumnjičene osobe protiv kojih je otvorena istraga prvo prijetili upotrebom sile i vatrenog oružja, a potom napali ribočuvare na jezeru Modrac, saopšteno je danas iz Kantonalnog tužilaštva.

U saopštenju se navodi da su ribočuvari 10. marta dobili informaciju o nelegalnom ribolovu na jezeru Modrac u mjestu Priluk, opština Živinice, nakon čega su odmah krenuli u kontrolu, te prišli osumnjičenima koji su bili u čamcima sa pogonom na benzin /čije je korišćenje zabranjeno na ovom jezeru/ da ih upozore da nelegalno ribarenje nije dozvoljeno.

Osumnjičeni su ribočuvare okružili svojim čamcima, prijetili im da će ih ubiti, vrijeđali ih, te je Emil na čamac ribočuvara bacio željezni teg, dodaje se u saopštenju.

Kada je na obalu jezera došla policija, osumnjičeni su nastavili da okružuju ribočuvare, nakon čega su se čuli i pucnji iz vatrenog oružja.

U koordinaciji ovog tužilaštva sa policijom i Udruženjem građana sportskih ribolovaca “Mrena”, a radi rješavanja problema nelegalnog ribolova na jezeru Modrac, u izvršenim pretresima na više lokacija koje su koristili osumnjičeni, pronađene su 53 ribarske mreže i pet metalnih čamaca.

U pretresima, koji su izvršeni po naredbi Opštinskog suda Živinice, učestvovali su i inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona.

Nakon pretresa, osumnjičeni su uhapšeni, nad njima je izvršena kriminalistička obrada, te su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.