Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Prve tri godine su najgore”: Misteriozni transparenti preplavili Mostar

prve tri godine

U ranim jutarnjim satima, diljem grada Mostara pojavili su se neobični transparenti s porukom “Prve tri godine su najgore”.

Prolaznicima su transparenti odmah zapali za oko, ali niko nije siguran zbog čega su tačno osvanuli ni ko ih je postavio.

Mišljenja građana o ovom neobičnom činu su podijeljena. Jedni smatraju kako se radi o slanju javne poruke političkim elitama budući da je Mostar već tri godine faktički bez vlasti. Ima i onih koji tvrde da se radi o studentima koji godinama studiraju, te tako pojedinci jednu godinu obnavljaju i do tri puta.

 

Transparenti s navedenom porukom iz sata u sat pojavljuju se na sve većem broju javnih površina. U ranim jutarnjim satima viđen je transparent u Ulici Nikole Šubića Zrinskog, nakon toga na Starom mostu i na Bunuru. Tokom jučerašnjeg dana, transparenti su se pojavili i na ogradi još uvijek nedovršene sportske dvorane pored Mepas Malla, a potom na Univerzitetu i na kopirnici u Sjevernom logoru.

Podsjetimo, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić svoju funkciju obavlja od 2004. Godine, a posljednji mandat traje mu od 2009. kada su posljednji put održani izbori u Mostaru.

Mostar je jedini grad u BiH gdje prije tri godine nisu održani lokalni izbori i to zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH o usklađivanju Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na Mostar, ali i Statuta Mostara.

Grad se od tada nalazi u pat poziciji jer nema zakonodavne vlasti, a gradonačelnik je jedina osoba koja je za sve odgovorna. SDA i HDZ koji su glavni akteri na političkoj sceni Mostara ne mogu se dogovoriti oko novih izbornih pravila u gradu, a pokušaji OHR-a da se situacija riješi su propali. Od tada je i Ured visokog predstavnika predstavnika u BiH digao ruke od Mostara.