Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Softić: Bh. delegacija educirat će se na MIT Lincoln Labaratory u Bostonu

merima softic

Stručna savjetnica u Operativno-komunikacijskom centru 112 BiH Ministarstva sigurnosti BiH Mirnesa Softić prva je žena koja je dobila orden „Viteza“ Međunarodnog reda civilne zaštite.

Ona će danas, kao članica bh. delegacija, otputovati u Boston, gdje će do 11. marta s delegacijama iz Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, učestvovati u edukaciji o softverskoj platformi koja se već koristi u pojedinim američkim državama i Australiji za komunikaciju u situaciji prirodnih i drugih nesreća u potragama i spašavanjima.

U razgovoru za Fenu govori da je riječ o projektu „Napredna regionalna koordinacija u nesrećama u zemljama zZapadnog Balkana“, kroz koji će se razviti i implementirati sistem za unapređenje komunikacije i razmjenu relevantnih informacija između različitih sudionika sistema zaštite i spašavanja u situacijama prirodnih ili drugih nesreća u BiH i zemljama zapadnog Balkana.

Navedena aplikacija, kaže, pruža pomoć pri komunikaciji između spacioca na terenu i operativnih centara iz kojih se vrši koordinacija odgovora na nesreću.

Tehnologija koja se koristi u ovom projektu se u velikoj mjeri oslanja na softversku platformu odgovora na nesreće koja nosi naziv „Komandni sistem za incidente sljedeće generacije (engl. Next Generation Incident Command System – NICS). Softverska platforma NICS je razvijena u Sjedinjenim Američkim Državama u partnerstvu prestižnog američkog univerziteta MIT Lincoln Labaratory (SAD), Odjeljenja za unutrašnju sigurnost Sjednjenih Američkih Država i Federalnog centra za istraživanje i razvoj u SAD-u.

– Sistem je zamišljen tako da za podlogu koristi različite nivoe mapa, te omogućava komunikaciju u realnom vremenu spasioca i operativnih centara putem kojih se vrši koordinacija akcije– kazala je Softić.

U NICS sistem već su unešene minsko sumnjive površine u BiH, planinske rute, podaci o hidrološkim stanicama, izvorištima pitke vode, podaci Federalnog zavoda za geologiju i slično.

– Prošle godine u Tuzli je održana NATO vježba gdje smo ovaj sistem testirali u vidu podrške timovima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, a koji su nam partneri u aktuelnom projektu – rekla je Softić.

NICS sistem je testiran i korišten u realnim situacijama i to za vrijeme požarne sezone, te u akcijama potrage za utopljenicima u Miljacki u decembru 2017. godine.

– Veliku podršku u implementaciji nam pružaju entitetske uprave civilne zaštite i Odjeljenje za javnu sigurnost Brčko Dstrikta BiH. Naročito bih istakla angažman Federalne uprave civilne zaštite FBiH koja u skoro svim akcijama potrage i spašavanja koristi sistem NICS – naglasila je Softić.

Projekat su podržali NATO program “Nauka za mir i sigurnost” (NATO Science for Peace and Security Programme – SPS) i Odjeljenje za unutrašnju sigurnost Sjednjenih Američkih Država (US Department of Homeland Security – DHS).

– Projekat traje četiri godine, a mi smo na početku, te se nadam da ćemo ostvariti značajne rezultate njegovim okončanjem odnosno da će aplikacija postati jedan alat koji će se koristiti svakodnevno u radu spasioca – poručila je Softić uoči samog odlaska u Boston.

Očekuje, kako kaže, da će u sjedištu labaratorije Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory koja je razvila nevedenu aplikaciju steći znanja i na kraju dobiti certifikat pomoću kojeg će vršiti iste edukacije kolegama iz službi civilne zaštite u Bosni i Hercegovini.

Nakon povratka iz Bostona u okviru projekta slijedi radionica na Jahorini, od 19. do 22. marta, u kojoj će učestvovati predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite H, Republičke uprave civilne zaštite RS i Odjeljenja za unutrašnju sigurnost Brčko Distrikta.

– Tokom radionice na Jahorini simulirat ćemo realnu situaciju gdje ćemo imati planinare koji su se izgubili za vrijeme snježne mećave. Također, simulirat ćemo operativne centre nadležnih institucija i spasioci će biti na terenu sa instaliranom aplikacijom – poručila je Mirnesa Softić u razgovoru za Fenu.

Ordenom „Viteza“ Međunarodnog reda civilne zaštite odlikovana je na jučerašnjoj svečanosti u Sarajevu, koja je upriličena povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana zaštite i spašavanja – civilne zaštite BiH.

Od 2010. godine intenzivno je “uključena” u sve nesreće koje su zadesile BiH, poplave, snježne padavine, požare…Tokom poplava u maju 2014. godine bila je koordinator aktivnosti prijema međunaordne pomoći, što je značilo koordiniranje sa 52 države, koje su pružile pomoć BiH, i sa 850 spasioca iz cijelog svijeta.

Dobitnica je i priznanja Zlatna značka civilne zaštite, koju joj je prošle godine dodjelio Federalni štab civilne zaštite.