Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HSP: Novom mostu u Mostaru dajmo ime “Blaž Kraljević”

most-avenija-sutina_Klix

Hrvatske stranke prava (HSP) zatražila je od nadležnih da se novi most Avenija-Sutina u Mostaru, koji će uskoro biti pušten u promet, nazove po Blažu Kraljeviću. Razloga je kako kažu više, prije svega što je riječ o čovjeku koji je dao život za poboljšanje bošnjačko-hrvatskih odnosa i koji je bio protiv rata Bošnjaka i Hrvata, odnosno Armije BiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te je zbog toga izgubio život uz svoje suborce u Kruševu nadomak Mostara.

– Međunarodna zajednica i svjetske sile su odlučile da nas Hrvate ponovno vrate u Federaciju BiH sa Bošnjacima, i to u daleko težim uvjetima nego smo imali da se nije išlo u oružani sukob sa Bošnjacima. Bošnjaci i Hrvati su u povijesti više puta bili na istim stranama, od Drugog svjetskog rata pa kroz komunizam i po Golom otoku i političkim kazamatima, do posljednjeg Domovinskog rata. Hrvati nikada neće imati prijatelja u Srbima, a svojom politikom su narušili odnose sa Bošnjacima, i zbog toga vidimo Blaža Kraljevića kao sponu daljnje gradnje boljih odnosa, i spajanja, ne samo dvije obale Neretve, nego i spajanja lijeve i desne strane Mostara u korist europskog puta BiH, saopšteno je iz ove stranke.

– Nažalost, i dan danas, neki opet provode prosrpsku politiku u ime Hrvata, i dodvoravaju se Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću, predsjednicima Republike Srpske i Republike Srbije, umjesto da razgovaraju na distanci, i prihvate dokazanu pravašku politiku. S druge strane sa Bošnjacima i službenim Sarajevom treba otvoriti istinski dijalog i pomirbu Hrvata i Bošnjaka kao dva naroda koji su ključ uspjeha BiH kao članice EU-a. Prijedlog da se most zove Studenski most smatramo neumjesnim, jer mislim da je svakome jasno da je riječ o nekim novim ili bolje rečeno starim ideologijama o tome kako su mladi, bratstvo i jedinstvo, zločinačkim stazama revolucije, stvar daleke komunističke prošlosti, zaključeno je u dopisu.

hsp