Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Škotska

Potresni prizori: Nasukalo se i uginulo najmanje 65 kitova

Foto: BBC

Prije godinu dana slična se nesreća dogodila upravo bjelogrlim kitovima na Lewisu uz zapadnu obalu Škotske, kada je najmanje 55 kitova umrlo ili moralo biti uspavano

Najmanje 65 dugoperajnih bjelogrlih kitova uginulo je nakon nasukavanja na otok uz sjevernu obalu Škotske, što je jedan od najmasovnijih slučajeva nasukavanja u Velikoj Britaniji u novije vrijeme, saopćila je u četvrtak organizacija za brigu o morskim životinjama.

Spasioci iz organizacije British Divers Marine Life Rescue saopćili su da su primili obavijest o nasukavanju i poslali ekipu na plažu na Sandayu, škotskom otoku u arhipelagu Orkney.

Razlog nasukavanja

“Stigavši na otok, ustvrdili su da se na plaži nalazi oko 77 kitova koji su bili nasukani već nekoliko sati. Nažalost, samo njih 12 još je uvijek živo u ovom trenutku”, stoji u saopćenju dobrotvorne organizacije.

Kitovi se nasukavaju na obalu iz niza razloga, kad se izgube ili im kretanje onemogući plima, no znanstvenici kažu da ne postoji definitivan razlog iza tog fenomena zabilježenog i kroz historiju.

Bjelogrli kitovi imaju posebice bliske društvene veze pa se događa da jato slijedi kita koji zapadne u poteškoće, što dovodi do masovnog nasukavanja.

Prije godinu dana slična se nesreća dogodila upravo bjelogrlim kitovima na Lewisu uz zapadnu obalu Škotske, kada je najmanje 55 kitova umrlo ili moralo biti uspavano. Ranije ove godine također se dogodilo masovno nasukavanje u Zapadnoj Australiji.