Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napad u Iranu

Ubijen Ismail Hanijeh, vođa Hamasa!

Foto: X
Ismail Hanijeh

Hanijeh je u utorak prisustvovao ceremoniji prisege novog predsjednika Irana

Vođa Hamasa Ismail Hanijeh ubijen je u srijedu u Iranu, objavile su palestinska militantna skupina Hamas i iranska elitna Revolucionarna garda u odvojenim izjavama.

Islamistička frakcija navodi da oplakuje smrt Hanijeha, za kojeg je rekla da je ubijen u “izdajničkom cionističkom napadu na njegovu rezidenciju u Teheranu”.

Hanijeh je u utorak prisustvovao ceremoniji prisege novog predsjednika Irana.

“Rano jutros, pogođena je rezidencija Ismaila Hanijeha u Teheranu, što je rezultiralo mučeništvom njega i jednog od njegovih tjelohranitelja. Uzrok se ispituje i uskoro će biti objavljen”, navela je iranska Revolucionarna garda.

Hamas: Vodit ćemo rat za oslobođenje Jerusalema

Hamas će voditi otvoreni rat za oslobođenje Jerusalema za šta je spreman da plati cenu, rekao je danas portparol palestinske grupe Samu Abi Zuhri, nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea u Teheranu.

Abu Zuhri je ubistvo Hanijea opisao kao ”ozbiljnu eksalaciju” i istakao da počinioci neće postići svoje ciljeve, prenio je Reuters.

U saopćenju Hamasa se navodi da je Hanija ubijen u ”izdajničkom cionističkom napadu” na njegovu rezidenciju u Teheranu, javlja Al Jazeera.

Izraelski ministar: Ubistvo Hanijea učinilo svijet boljim mjestom

Izraelski ministar naslijeđa Amihai Elijahu izjavio je danas da je ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea ”učinilo svijet malo boljim” mjestom.

On je u objavi na mreži X poručio na ”nema milosti za smrtnike”.

”Gvozdena ruka koja će ih udariti je ona koja će donijeti mir i malo utjehe i ojačati našu sposobnost da živimo u miru sa onima koji žele mir”, rekao je ministar.