Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tenzije

Stižu osude sporazuma Sjeverne Koreje i Rusije, američki nosač aviona u Južnoj Koreji

Foto: X

SAD, Južna Koreja i Japan “najoštrije osuđuju produbljivanje vojne saradnje između DNRK i Rusije”, navodi se u zajedničkom saopćenju, koristeći akronim za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju, službeni naziv Sjeverne Koreje

Nosač aviona američke mornarice stigao je u Južnu Koreju radi demonstracije sile dok su Washington, Seoul i Tokio u ponedjeljak objavili zajedničku izjavu u kojoj osuđuju produbljivanje vojnih veza između Sjeverne Koreje i Rusije, javio je CNN.

USS Theodore Roosevelt na nuklearni pogon pristao je u subotu u luci Busan uoči trilateralnih vježbi s Južnom Korejom i Japanom u vodama u blizini poluotoka.

Putinova posjeta Sjeveru

Vježbe Freedom Edge rezultat su sporazuma koji su sklopili šefovi odbrane SAD, Južne Koreje i Japana prije nego što je ruski lider Vladimir Putin prošle sedmice otputovao u Pjongjang. Ali snažno sročena zajednička izjava koju su tri partnera objavila u ponedjeljak pokazuje ozbiljnost s kojom gledaju na novo “strateško partnerstvo” između Sjeverne Koreje i Rusije napravljeno tokom Putinovog putovanja.

Osim što je potpisao odbrambeni sporazum s Kim Jong Unom, Putin je također povezao sigurnost na Korejskom poluostrvu s ruskom invazijom na Ukrajinu, prijeteći da će naoružati Sjevernu Koreju ako Južna Koreja pruži vojnu pomoć Kijevu.

SAD, Južna Koreja i Japan “najoštrije osuđuju produbljivanje vojne saradnje između DNRK i Rusije”, navodi se u zajedničkom saopćenju, koristeći akronim za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju, službeni naziv Sjeverne Koreje.

Produbljene veze između Moskve i Pjongjanga i pakt o međusobnoj odbrani „trebalo bi ozbiljno zabrinuti svakoga kome je u interesu da održi mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu, podržava globalni režim neširenja i podržava narod Ukrajine dok brani slobodu i nezavisnost protiv ruske brutalne agresije – navodi se u saopćenju.