Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ruski napadi na Kijev i Lviv, raketa narušila zračni prostor Poljske

rakete kijev
FOTO: Screenshot

Ukrajinske zračne snage uništile su 18 od 29 raketa koje je lansirala Rusija i 25 od 28 jurišnih dronova, objavile su ukrajinske zračne snage na Telegramu, prenosi Reuters.

Rusija je u nedjelju ispalila rakete i bespilotne letjelice na Ukrajinu, uključujući prijestolnicu Kijev i zapadnu ukrajinsku regiju Lviv, rekli su dužnosnici, a poljska vojska je izvijestila da je jedna od ruskih krstarećih raketa nakratko narušila njen zračni prostor.

Ukrajinske zračne snage uništile su 18 od 29 raketa koje je lansirala Rusija i 25 od 28 jurišnih dronova, objavile su ukrajinske zračne snage na Telegramu, prenosi Reuters.

Nekoliko eksplozija potreslo je Kijev u nedjelju rano ujutro, a ukrajinske snage protuzračne odbrane uništile su oko desetak raketa koje je lansirala Rusija iznad glavnog grada i njegove okolice, naveo je na Telegramu šef kijevske vojne uprave, Serhij Popko, prenosi RSE.

Dodao je da je u napadu nastala samo manja šteta.

Rusija danima udara po Ukrajini. Svoje napade Moskva predstavlja kao osvetu za ukrajinske napade tokom nedavnih predsjedničkih izbora.

– Već treće jutro prije zore, ove sedmice, cijela je Ukrajina pod zračnom uzbunom i savjetuje se da se potraži zaklon – objavila je američka ambasadorica Bridget Brink na mreži X rano u nedjelju.

– Rusija nastavlja neselektivno ispaljivati bespilotne letjelice i rakete ne obazirući se na milione civila, kršeći međunarodno pravo – dodala je.

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Jedna od ruskih krstarećih raketa lansiranih na područje Lviva u zapadnoj Ukrajini narušila je zračni prostor Poljske, saopćila je poljska vojska.

– Objekt je ušao u poljski prostor u blizini grada Oserdowa i ostao tamo 39 sekundi – rekle su oružane snage Poljske na mreži X.

-Cijelom tom putanjom promatrali su ga vojni radarski sistemi. Ruski projektil ušao je oko 2 kilometra u poljski zračni prostor prije nego što se vratio u Ukrajinu”, rekao je glasnogovornik poljske vojske.

Gradonačelnik Lviva Andrij Sadovji rekao je na Telegramu da nije bilo napada na grad, ali je oko 20 projektila i sedam dronova lansirano na širu regiju Lviva koji su gađali “kritičnu infrastrukturu”.