Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

Osmorica zaštitara na Zrću tukla muškarca, a jedan influensericu, njenog momka i prijatelja

zastitari zrce
Foto: Screenshot/ Reddit

Na snimci koju je Index dobio vidi se kako više muškaraca brutalno tuče jednog

Policija na Pagu u Hrvatskoj osumnjičila je 25-godišnjeg hrvatskog državljanina za nanošenje teške tjelesne povrede. Iz PU zadarske kažu da ga se sumnjiči da je jučer oko 2:25 na Pagu, u blizini plaže Katarelac, fizički napao i povrijedio 25-godišnjeg stranog državljanina koji se prethodno neprimjereno ponašao ispred ugostiteljskog objekta iz kojeg se udaljio.

Index je razgovarao s posjetiteljem festivala Dropzone na Zrću koji je svjedočio ovom napadu. Ispričao je da je vidio osmoricu zaštitara koji su brutalno mlatili čovjeka ispred noćnog kluba Noa. Nikako to nisu radili da smire situaciju, već suprotno, htjeli su ga povrijediti, prepričava za hrvatski portal Index.

Sljedeće je vidio da su osmorica zaštitara odvela napadnutog čovjeka na kraj plaže Katarelac. Kaže da ne zna šta se dalje dogodilo. Rekao je i da su zaštitari sa Zrća, a ne s festivala Dropzone na kojem je on bio. Na snimci koju je Index dobio vidi se kako više muškaraca brutalno tuče jednog.

Na majicama koje zaštitari nose vidi se ime zaštitarske firme, a glasi – Imperator Security. Index je pokušao dobiti nekoga iz te firme i na dva različita broja javio im se muški glas te rekao da su pogriješili broj.

Zadarska policija je u saopćenju navela da je povrijeđenom strancu pružena ljekarska pomoć u zadarskoj bolnici, gdje mu je utvrđena teška tjelesna povreda. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog 25-godišnjaka je državnom odvjetništvu podnesena krivična prijava zbog teške tjelesne povrede, objavila je policija.

Na istom festivalu incident sa zaštitarom doživjela je i nizozemska brand menadžerica, vlogerica, influencerica Alennah van Wijk koja je u petak na društvenoj mreži Instagram potvrdila da su ona, njen partner Frank te njen prijatelj Robin bili žrtve fizičkog napada koji se dogodio u blizini plaže Zrće na otoku Pagu.

Kako je prijatelj van Wijik, Robin, ustvrdio na online platformi Reddit, organizator festivala elektronske muzike Dropzone koji se od 7. do 12. jula odvija na plaži Zrće na otoku Pagu rekao je van Wijk da svoj automobil smije parkirati na određeno mjesto. Robin tvrdi da je ona to učinila, ali da se u cijelu priču nakon toga uključio jedan zaštitar koji je rekao da postoje određeni problemi s registracijskim oznakama automobila.

Van Wijk i njen partner Frank situaciju su navodno pokušali izgladiti, međutim, Robin tvrdi da je zaštitar u postao agresivan te da je od njih dvoje zahtijevao 200 eura. Nakon toga je od nje zahtijevao da mu da ključeve svog automobila. Ona mu ih nije htjela dati i on je nakon toga, tvrdi Robin, postao još agresivniji te ih je pokušao uzeti silom. Van Wijk ga je nekoliko puta odgurnula kako bi se zaštitila, a Robin kaže da ga je zaštitar nekoliko puta udario u lice.

Robinove riječi, za koje je van Wijk rekla da predstavljaju njeno, Frankovo i Robinovo očitovanje o incidentu, na Redditu su objavljene uz tri videosnimke incidenta koje su spojene u jednu. Van Wijk je rekla da ne zna ko je objavio videe te da ne zna kako ih je osoba koja ih je objavila pribavila.

Prva snimka pokazuje da je zaštitar fizički napao Franka i osobu koja je snimila video te da ga je nakon nekoliko udaraca Franka posprdno pitao, “hoćeš još?”. “Ostavi me, čovječe”, odgovorio mu je Frank. Franku se tokom napada u jednom trenutku našao na podu. Na snimci se zatim može čuti kako van Wijk od zaštitara traži ključeve, a da mu Frank govori kako će “platiti” i “popraviti” situaciju. “Koji kur*c?”, zapitala se u jednom trenutku van Wijk. Zaštitar je Franku nešto rekao te dodao da je zaštitar, a zatim se udaljio od van Wijk i Franka.

Na drugoj se snimci može vidjeti naguravanje istog zaštitara i Franka u automobilu. Frank je sjedio na vozačevom mjestu, van Wijk na suvozačevu, a autor videa na zadnjem sjedištu. “Pusti me da izađem van!”, uzviknuo je Frank dok ga je zaštitar gnječio. Zatim se može vidjeti kako se zaštitar udaljio i tražio od Franka da izađe. U jednom ga je trenutku ošamario lijevom rukom. Frank mu je rekao “platit ću”. Zatim su se zaštitar i Frank udaljili od automobila. Dok su se udaljavali, zaštitar je Franka zgrabio s gornji dio leđa i gurnuo.

Na trećoj se snimci može vidjeti kako van Wijk govori zaštitaru da se smiri. Zaštitar je potom otvorio vrata automobila s vozačeve strane i zahtijevao od van Wijk da mu dade ključeve, na što je ona rekla da pokušava popraviti situaciju, ali da mu neće dati ključeve.

“Je*at ću ti mamu”, rekao je zaštitar. “Neću ti dati ključeve”, rekla mu je van Wijk. Zaštitar je došao do suvozačevog mjesta. “Zaista se želite igrati?”, pitao je zaštitar van Wijk i otvorio vrata na suvozačevom mjestu. “Zaista se želite igrati?”, ponovio je zaštitar te krenuo na silu uzimati ključeve od auta koje je van Wijk držala u dlanovima. “Daj mi ključeve”, rekao je zaštitar. “Odje*i”, uzvratila mu je van Wijk. “Nemoj uzimati ključeve mog auta”. “Odje*i, kuč*o”, rekao je zaštitar, a čini se da su jednom trenutku ključevi koje joj je pokušao uzeti pali na tlo kod auta. Van Wijk ga je u jednom trenutku udarila. “Odje*i ti”, rekla mu je. “Hey, hey”, viknuo je zaštitar te je naoko više puta udario.

Autor videa je potom izašao iz automobila te zaštitaru rekao da prestane. Zaštitar je potom nasrnuo i na njega, no snimka je par sekundi nakon tog nasrtaja prestala.

Snimke možete pogledati na ovom linku.

Van Wijk je na Instagramu napisala da su ona, Frank i Robin dobro, ali da imaju modrice te da ih je incident psihički uzdrmao. Dodala je da je zaštitar koji se pojavljuje u videu zaposlenik vanjske zaštitarske firme na Zrću. Rekla je da je incident prijavila policiji te da je s njom u stalnoj komunikaciji kako bi utvrdila kako će postupiti u budućnosti.

Prijatelj Alennah van Wijk, Robin, otkrio je još nekoliko detalja o incidentu. Navodno zaštitar nakon napada na van Wijk dok je ova bila u automobilu ponovno nasrnuo na nju i Frank ga je pokušao maknuti s nje. Zaštitar je zatim udario Franka dok je ovaj bio na podu. Robin je rekao da je on gurnuo zaštitara te da ga je ovaj zatim više puta udario u lice, rame i bedro. Robin je dodao da je do automobila van Wijk došlo još zaštitara da su ih zastrašivali i tražili novac. Robin je rekao da su zaštitarima rekli da su pozvali policiju te da su se nakon toga udaljili od automobila, ukrcali u kombi na kojem je navodno pisalo Alpha Security. Dodao je Robin da su zaštitari na njih urlali dok su se udaljavali od lica mjesta.

Portal EDM Identity piše da je Festival Dropzone incident komentirao na Redditu. “Sarađujemo s vlastima od trenutka kada smo saznali za ovaj grozni incident koji se dogodio nekim članovima naše medijske ekipe. Oštro osuđujemo bilo kakvu vrstu nasilja, ali ovaj zaštitar nema nikakve veze s Dropzonom i nemamo kontrolu nad parkingom u Novalji i plaži Zrće. Ovo je izolirani incident i dat ćemo sve od sebe da sarađujemo s odgovornim ljudima u gradu i na plaži kako bismo osigurali da se ovakve stvari više nikada ne ponove i unište sav trud koji smo uložili da ovaj nevjerovatan festival učinimo sigurnim za svaku osobu”, rekao je Dropzone.