Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brisel

Grupa evropskih poslanika traži da EU oduzme Mađarskoj pravo glasa u bloku

viktor orban
Foto: Pixsell

Poslanici nemaju formalnu mogućnost oduzeti Mađarskoj njena glasačka prava, ali nastoje dodati politički pritisak na Bruxelles da poduzme oštrije mjere prema Budimpešti

Grupa od 63 poslanika Evropskog parlamenta zatražila je od EU da Mađarskoj oduzme pravo glasa u bloku, kao odgovor na nedavne posjete mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi i Pekingu.

Orban se prošle sedmice sastao s američkim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom, a ranije je otputovao u Ukrajinu, potom i u Rusiju kako bi se sastao s predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, i u Peking kako bi se sastao s kineskim čelnikom Xi Jinpingom, u samozvanoj “mirovnoj misiji” za okončanje rata u Ukrajini.

Mađarska je ovog mjeseca preuzela rotirajuće predsjedanje nad EU, i odgovorna je za organiziranje sastanaka zemalja članica EU – zajednički poznatih kao “Evropsko vijeće” – do 31. decembra.

Poslanici kažu da je Orban namjerno implicirao da djeluje u ime kompletne EU, uprkos tome što nije imao ovlasti za to.

– Premijer Orban već je prouzrokovao značajnu štetu iskorištavanjem i zloupotrebom uloge predsjedavajućeg vijeća – navodi se u pismu koje je objavljeno na društvenoj mreži X.

– To zahtijeva stvarne radnje, poput suspenzije prava glasa Mađarske u vijeću, s obzirom da je praksa pokazala da puke verbalne osude te situacije nemaju učinka – dodaje se u pismu.

Portparoli predstavništva Mađarske pri EU nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom pisma.

Pismo su potpisali poslanici iz brojnih političkih grupacija u Evropskom parlamentu, uključujući Evropsku narodnu stranku desnog centra – najveću grupaciju u parlamentu – plus Socijalisti, Liberali, evropski konzervativci i reformisti, te Zeleni.

Poslanici nemaju formalnu mogućnost oduzeti Mađarskoj njena glasačka prava, ali nastoje dodati politički pritisak na Bruxelles da poduzme oštrije mjere prema Budimpešti.

Evropska komisija saopćila je u ponedjeljak da će prestati slati komesare na neformalne sastanke koje organizira mađarsko predsjedništvo nad EU, umanjujući svoje sudjelovanje na slanje državnih službenika.

Mađarska vlada odgovorila je kritizirajući Evropsku komisiju da “bira” institucije i zemlje s kojima odluči surađivati, prenosi Reuters.