Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki predstavnik EU

Borell: Čelnici zapadnog Balkana moraju donijeti hrabre, strateške odluke

josep borrell
Foto: Fena/ Arhiva

“Čelnici moraju donijeti hrabre, strateške odluke kako bi unaprijedili svoje evropske težnje”, stoji u saopćenju Evropske službe za vanjske poslove

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell kazao je kako čelnici zapadnog Balkana moraju donijeti hrabre, strateške odluke te posebno istaknuo važnost dobrosusjedskih odnosa ostvarenih kroz dijalog i kompromis kao bitnih koraka ka integraciji regije u Evropsku uniju.

Tokom neformalnog sastanka s čelnicima regije u srijedu u New Yorku, na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda, Borell je još jednom istaknuo podršku EU zapadnom Balkanu na evropskom putu te dodao da je članstvo u EU-u nadohvat ruke, pod uvjetom da se ključne reforme provode s novim fokusom.

“Borell je istaknuo značaj dobrosusjedskih odnosa koji se postižu kroz dijalog i kompromis kao bitne korake ka integraciji u EU. Čelnici moraju donijeti hrabre, strateške odluke kako bi unaprijedili svoje evropske težnje”, stoji u saopćenju Evropske službe za vanjske poslove (EEAS).

Kako je saopćeno iz Evropske službe za vanjske poslove (EEAS), tom prilikom bilo je riječi o hitnim geopolitičkim izazovima, nakon ruske agresije na Ukrajinu i te nastojanja Kine da proširi svoj ekonomski utjecaj te je naglašena potrebu za strateškim usklađivanjem s EU kako bi se očuvala regionalna stabilnost.

Na sastanku su učestvovali premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu, predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Crne Gore Filip Ivanović.