Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kritična situacija

Bliski istok pred nezapamćenom eskalacijom sukoba, reagovala i Amerika

blinken
FOTO: Julia Nikhinson/CNP/DPA/Pixsell
Antony Blinken

Američki predsjednik Joe Biden sastao se u ponedjeljak sa svojim timom za nacionalnu sigurnost, uključujući Blinkena, kako bi razgovarali o najnovijem razvoju događaja na Bliskom istoku

Američki državni sekretar Antony Blinken u ponedjeljak je rekao da je Washington angažiran u intenzivnoj diplomatiji za ublažavanje napetosti na Bliskom istoku i pozvao sve strane da se suzdrže od eskalacije.

Govoreći nakon sastanka s australskom ministricom vanjskih poslova Penny Wong, Blinken je također rekao da je ključno da se postigne dogovor o prekidu vatre u Gazi i pozvao sve strane da pronađu načine za postizanje dogovora.

-Sve strane moraju poduzeti korake za ublažavanje napetosti. Eskalacija nije ni u čijem interesu. To će samo dovesti do više sukoba, više nasilja, više nesigurnosti.

Ubistvo Hanije

Vođa Hamasa Ismail Hanija ubijen je prošle sedmice u iranskoj prijestolnici Teheranu, napad koji je izazvao prijetnje osvetom Izraelu i dodatno potaknuo zabrinutost da se sukob u Gazi pretvara u širi bliskoistočni rat.

Iran je okrivio Izrael i rekao da će ga “kazniti”. Izraelski zvaničnici nisu preuzeli odgovornost za ubistvo.

Iran podržava Hamas, koji je u ratu s Izraelom u Gazi, kao i libanonsku skupinu Hezbolah, čiji je viši vojni komandant Fuad Šukr ubijen u izraelskom napadu na Bejrut prošle sedmice.

Američki predsjednik Joe Biden sastao se u ponedjeljak sa svojim timom za nacionalnu sigurnost, uključujući Blinkena, kako bi razgovarali o najnovijem razvoju događaja na Bliskom istoku.

Blinken je u ponedjeljak razgovarao s katarskim premijerom šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem i egipatskim ministrom vanjskih poslova Badrom Abdelatijem o napetostima na Bliskom istoku.

Kritičan trenutak

-Jedna od tačaka angažmana koji imamo je potaknuti zemlje da prenesu poruke Iranu i potaknuti zemlje da jasno stave Iranu do znanja da nije u njihovom interesu da eskaliraju ovaj sukob, da nije u njihovom interesu pokretanje još jednog napada na Izrael, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Miller, govoreći na brifingu za novinare, nije definitivno rekao jesu li poruke Washingtona poslane Iranu ili kojim kanalom.

-Nalazimo se u kritičnom trenutku za regiju i važno je da sve strane idućih dana donesu odluke o suzdržavanju od eskalacije i smirivanju napetosti, istaknuo je Miller.