Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

selektor hrvatske

Dalić: Sudija nas je zakidao cijelu utakmicu, nije slučajno poslan

zlatko dalić o sudijama
FOTO: Pixsell

“Od euforije do šoka i tuge, ne znaš što bi napravio u tim trenucima. To je nogomet, nekad ti da, nekad ti uzme. To je tako”

Hrvatska reprezentacija remizirala je s Italijom 1:1 u zadnjem kolu grupe B Evropskog prvenstva. Tako završava na trećem mjestu u grupi s dva osvojena boda i samo u teoriji ima nadu za prolazak u osminu finala. Vodila je Hrvatska od 55. minute golom Luke Modrića, no u osmoj minuti sudijske nadoknade, odnosno u zadnjem napadu na utakmici, Mattia Zaccagni šokirao je ekipu Zlatka Dalića i zabio za prolazak Italije.

Hrvatska može proći samo kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe, no za to joj se mora poklopiti nekoliko rezultata. U utorak Engleska mora pobijediti Sloveniju s barem tri gola razlike, a Danska mora pobijediti Srbiju. Zatim se u srijedu mora dogoditi da Turska pobijedi Češku, a Portugal Gruziju. Selektor hrvatske reprezentacije je u kampu u Neuruppinu održao konferenciju za medije s početkom u 12 sati.

“On nije slučajno poslan na tu utakmicu”

Selektor Hrvatske je bio izrazito nezadovoljan suđenjem Nizozemca Dannyja Makkelieja: “On nije slučajno poslan na tu utakmicu. Cijelu utakmicu nas je zakidao, a kulminacija je bila tih osam minuta nadoknade. Govorio sam o Uefi i Fifi, niste me u tome podržavali, ali nije to razlog, želim to reći koliko god mi neki zamjerili, to je činjenica.

Bilo je šest zamjena, dakle tri minute maksimalno. I bio je VAR minutu, a on stavi osam. Ali opet nije on kriv da se mi ne bacamo na zadnju loptu. Da ne zabijemo kontru tri na dva, sve smo imali u našim rukama, ne zamjeram nikome. Puno stvari se poklopilo i žao mi je.”

Kako ste preživjeli oba gola. Naš nakon promašenog penala i onda talijanski u zadnjim sekundama?

Kako smo i planirali, u poluvremenu smo se dogovorili da idemo u potpuni rizik. Sve je bilo kako smo planirali. Prvo poluvrijeme nula, da ne primimo gol ako ga već ne zabijemo. Italijani su dobra reprezentacija, prvaci Evrope. U tome smo uspjeli, krenuli smo bolje u drugom poluvremenu, Budimir je sjajno reagirao i zabili smo gol.

Prije toga je Luka promašio penal i za minutu daje gol iz igre i postaje najstariji strijelac u Evropskim prvenstvima. Sve ti se slaže, njemu se vraća samopouzdanje i normalno da je Italija krenula va banque. Nismo se željeli grčevito braniti, ali bili smo prisiljeni jer smo se potrošili.

Uveli smo igrače da nam donesu stabilnost i to smo držali. Oni su imali inicijativu, ali nisu imali neku izgledniju situaciju za gol. Taman smo se posložili, ušao je i Majer i idemo u kontru tri na dva u 95. minuti i moramo reagirati kvalitetnije.

I onda dvije odluke sudija, dva kriva faula, ali i u toj situaciji moramo reagirati bolje. Stati pred loptu, ne dati da izvedu, ali nismo. Ispadne nam jedan stoper, drugi stoper, bek i čovjek pogodi rašlje iz suprotnoga kuta. Kad dođeš do te osme minute nadoknade moraš nešto napraviti, leći na loptu, nešto… Mogao je neko od nas ući u teren, ne znam. I onda svira kraj dok su oni još slavili.

Od euforije do šoka i tuge, ne znaš što bi napravio u tim trenucima. To je nogomet, nekad ti da, nekad ti uzme. To je tako.