Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo KS

Pet mjeseci nakon tragedije: Uhapšene dvije osobe zbog nepravilne izgradnje gasovoda

Binjezevo eksplozija nesreca
Foto: Almin Okanović/BHRT

Poginuo je mladić 1996. godište, dok je njegov otac, 1967. godište, zadobio teške povrede. Majka je prošla sa lakšim povredama

Po naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici MUP-a KS, slobode su lišili dvije osobe zbog teškog krivičnog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u vezi sa krivičnim djelom nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova. Riječ je o eksploziji plina koja se dogodila 15. januara ove godine.

“Sumnjiče se da su postupali protivno propisima prilikom izvođenja radova pri izgradnji distributivnog gasovoda u naselju Miševići, tačnije, ispred porodične kuće u ulici Binježevo u kojoj je 15. januara ove godine došlo do požara i eksplozije kada je smrtno stradala jedna osoba, a druga zadobila teške tjelesne povrede opasne po život. Oba osumnjičena, inače, nadzorni inženjer za gasne instalacije u firmi Arting BH, drugi rukovodilac gradilišta u KJKP Sarajevogas, nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS, bit će predati u nadležnost Tužilaštva KS na dalje postupanje”, naveli su iz Tužilaštva KS.

Podsjetimo, do eksplozije u porodičnoj kući dišlo je u 23 sata i 20 minuta. Poginuo je mladić 1996. godište, dok je njegov otac, 1967. godište, zadobio teške povrede. Majka je prošla sa lakšim povredama. Iz Sarajevogasa su tada za N1 rekli kako nisu imali prijava o curenju gasa u Binježevu.