Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

INTERNACIONALNI UNIVERZITET U GORAŽDU

U Italiji varali studente, u BiH prodavali diplome!?

FOTO: Žurnal
Na Edukacionom centru više nema reklame

Istrage se vode u Italiji i u BiH, a u oba slučaja je glavni osumnjičeni Salvatore Messina. Iako se mjesecima unaprijed znalo šta se dešava u goraždanskom univerzitetu, Messina je slobodno šetao Goraždom, sastajao se sa političarima i otvorio Edukacioni centar d.o.o., koji je u međuvremenu promijenio vlasnika

Diplome sa Internacionalnog univerziteta u Goraždu predmet su istrage Tužilaštva BiH, ali i italijanskog pravosuđa. Iz Tužilaštva BiH na upit Žurnala odgovaraju da je u ovom predmetu nekoliko osumnjičenih, pravnih i fizičkih osoba, kao i državljanin Italije koji je trenutno nedostupan.

„Istraga je u toku, provodi se više istražnih radnji, uključujući i zahtjeve za međunarodnu pravnu pomoć. Kada bude donesena tužiteljska odluka, javnost će biti informirana“, kažu iz Tužilaštva BiH, piše Žurnal.

Diplome pronađene u Messininom stanu?

Italijanski državljanin koji je trenutno nedostupan pravosuđu jeste Salvatore Guiseppe Maria Messina. On je, pokazala je dosadašnja istraga otkrivaju izvori Žurnala, odigrao ključnu ulogu u organiziranju nezakonitih aktivnosti preko Odsjeka za europske studije Jean Monnet i goraždanskog Univerziteta. Upravo je preko ovog Odsjeka, samo u studijskoj godini 2021./2022. više od 260 studenata iz Italije upisalo studije na univerzitetu u Goraždu. Odsjek za europske studije nudio je, između ostalog, studij medicine, stomatologije i farmacije u trajanju od 6 godina po cijeni od 20.000 eura godišnje, studij veterine po cijeni od 15.000 eura godišnje, a fizioterapija je koštala 12.000 eura po godini.

Žurnal je u posjedu dvije diplome doktora stomatologije koje je izdao Internacionalni univerzitet u Goraždu, iako zvanično nisu imali niti jednog diplomiranog doktora stomatologije, niti su imali studenata upisanih na ovaj odsjek.

Jedna od spornih diploma za doktora Stomatologije

Otkriveno je, između ostalog, i da je goraždanski univerzitet u dogovoru sa Odsjekom za europske studije Jean Monnet već dodijelio stotine diploma iz fizioterapije, sestrinstva i osteopatije italijanskim studentima. Novinari italijanskog medija La Repubblica otkrili su da univerzitet nikada nije bio akreditovan kao strana institucija koja djeluje u Italiji od nadležnih ministarstva u Italiji.

U međuvremenu su se u februaru pojavile dvije bilješke italijanskog Ministarstva za obrazovanje iz 2018. i 2021. godine koje su već upozoravale na Messinin lažni univerzitet. La Repubblica je objavila da je prva studentska žalba podnesena 27. februara, te da su bolnice obustavile stažiranje za studente koji dolaze iz Jean Monneta. Italijansko pravosuđe potom proširuje istragu i na ugovore koje je Jean Monnet sklopio sa javnim i privatnim bolnicama u kojima su studenti odrađivali pripravnički staž.

Prema pisanju italijanskih medija, glavni osumnjičeni je Messina, a istraga se vodi još i protiv njegovog sina Daria, te Alessio Culotta.

Nekad i sad: Zgrada u kojoj je bio Internacionalni univerzitet u Goraždu

Paralelno s ovom istragom u Italiji, i bh. pravosuđe propituje diplome, ali i ostale nezakonitosti Internacionalnog univerziteta u Goraždu. Messina je i u ovom slučaju jedan od glavnih osumnjičenih. I dok je on nedostupan pravosuđu, u martu ove godine u sklopu akcije Index hapšeni su bivši čelnici Univerziteta Edina i Elma Brutus, bivši v.d. rektora Hajriz Bećirović, bivša vlasnica firme European education, research and development iz Zenice preko koje su studenti iz Italije i stizali u BiH Kaja Imširović, te bivši ministar obrazovanja u BPK Damir Žuga. Svi su pušteni da se brane sa slobode, a sumnjiče se za organizirani kriminal u vezi pranjem novca, te krivičnim djelima posebni slučajevi krivotvorenja isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, prevara, davanje dara i drugih oblika koristi.

Tada je pretreseno i nekoliko objekata, a saznajemo da su istražitelji u Goraždu pronašli i stan koji je koristio Messina i da su u njemu pronađene neke od spornih diploma. Zvaničnu potvrdu ove informacije nismo dobili.

Na jednoj od spornih diploma nalazi se Messinin potpis

Promjena vlasničke strukture

Uslovna akreditacija Univerziteta u Goraždu istekla je u septembru 2023. i nije im više produžena, a u međuvremenu je promijenio vlasničku strukturu i naziv. Sada se zove American Northwest University of Health Science and Technology, a kao vlasnik se sada navodi Mohammad Jalal Khamis. Prema pisanju medija, Khamis je navodno Sirijac sa američkim državljanstvom.

Ranije su se u vlasničkoj strukturi Univerziteta navodili Efe Mehmet Naci, Emir Duranović i Elma Brutus, dok se kao osnivač spominjala i Edina Brutus.

Kaja Imširović je do prije nekoliko mjeseci bila direktorica firme European education, research and development iz Zenice. Univerzitet je sa ovom firmom, čiji su osnivači djeca sicilijanskog profesora Salvatore Guiseppe Maria Messina, za kojeg se sumnja da je glavni organizator preprodaje lažnih diploma iz medicinske struke, imao ugovor o saradnji i preko njih su u BiH dovodili italijanske studente.

Prema podacima sa Akta.ba, u februaru ove godine i u firmi European education, research and development iz Zenice dolazi do promjene vlasničke strukture, pa je sada vlasnik i direktor upravo Salvatore Messina.

Izvori Žurnala otkrivaju da je Messina pokušao na sve načine omogućiti da se italijanskim studentima, koji su navodno studirali i dobili diplome Internacionalnog univerziteta, izdaju licence za rad. Međutim, kako u tome nije uspio, u Goraždu je otvorio Edukacioni centar d.o.o. na adresi Zaima Imamovića broj 6. Zanimljivo je da je ovaj Centar otvoren u augustu 2023., kada su sve glasnije bile priče o prevari italijanskih studenata i prodaji diploma u BiH. U to vrijeme su u BiH već bile podnesene i prve prijave protiv goraždanskog univerziteta. Mještani Goražda s kojima smo razgovarali tvrde da je i pored svega toga, Messina slobodno šetao njihovim gradom, dogovarao nove projekte, a viđan je i u društvu pojedinih političara. Do pokretanja akcije Index i prvih hapšenja on je već napustio BiH. Navodno je u međuvremenu viđen u Palermu, ali uhapšen nije.

U međuvremenu je i Edukacioni centar promijenio vlasnika. Uvidom u Akta.ba sada je vlasnik Marcello Carlo Maria Conigliaro, koji se također dovodi u vezu sa Messinom, iako je on za italijanske medije sve negirao.

La Repubblica je u martu ove godine objavila intervju sa Conigliarom koji je kazao da se oduvijek bavio istraživanjem i da ga je Salvatorea Messina zamolio da predaje fiziku na Jean Monete. Shvatio je, kaže, da nešto nije uredu kada su išli u Bosnu sa studentima. Tražio je dokumentaciju na uvid između Jean Monneta i Univerziteta u Goraždu, te su mu predočene licenca i akreditacija univerziteta, imenovanje Messine rekotorom za vanjske poslove Univerziteta, ovlaštenje za nastavu na italijanskom i online nastavu…. Dokumenti su bili na memorandumu nadležnog Ministarstva, Univerziteta i Bosansko-podrinjskog kantona, te akademskog Senata Univerziteta. S obzirom na to da su neki studenti sa diplomama primljeni na sveučilišta mislio je da je sve uredu, objavila je La Repubblica.

Sagovornici Žurnala iz Goražda kažu da u prostorijama u kojima je bio Edukacioni centar više nema ništa, a i reklama sa ulaznih vrata je uklonjena. Isti sagovornici navode da je svakako sve bilo “pro forme radi” i da je centar bio samo paravan i pokušaj da se na neki način dođe do licenci za rad za italijanske studente.

Osim za sporne diplome, nadležne institucije su upozorene i na niz drugih nepravilnosti vezanih za rad ovog Univerziteta, a što je također predmet istražnih radnji bh. pravosuđa. U podnesenim prijavama se navodilo da nemaju potrebne uslove za rad i da se nastavni proces gotovo ni ne odvija.

U jednoj od prijava, u koje je Žurnal imao uvid, navodi se da, Univerzitet koji ima 14 licenciranih studijskih programa u stalnom radnom odnosu ima tek nekoliko nastavnika, dok asistenata gotovo i nisu imali.

Šta kažu u Ministarstvu

O svim ovim nepravilnostima obaviješteno je i Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK. Žurnal je nekoliko putao Ministarstvo o tome, te o koracima koje su poduzeli, ali su naše upite ignorisali.

U posljednjem upućenom upitu pitali smo ih da li vrše nadzor nad radom American Northwest University of Health Science and Technology i da li su im izdali licencu za rad, te da li im je poznato koje odsjeke imaju, koliko uposlenih profesora, te koliko studenata.

Umjesto konkretnih odgovora općenito su se osvrnuli na naša posljednja dva upita navodeći sljedeće:

„Po pitanju iznesenih činjenica, ali i mnogih drugih o visokoškolskoj ustanovi koja djeluje na području BPK (tadašnji Internacionalni Univerzitet u Goraždu IUG, a sadašnji American Northwest University of Health, Science and Techology/Američki Sjevero-zapad Univerzitet za Zdravstvene Nauke i Tehnologije ANUHS/ASUZN) vode postupci i istrage na državnom nivou, Ministarstvo zaobrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u ovomtrenutku ne može prejudicirati okončanje navedenih postupaka niti davati obrazloženja opoduzetim aktivnosti, a ishodi istih će svakako biti poznati javnosti“.