Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

toplotni val

Suša se nastavlja, prijete i požari: BiH na udaru novog nevremena

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Početak sedmice će obilježiti pretežno sunčano, ali ne tako vruće vrijeme, barem ne u većem dijelu zemlje. Dnevne temperature većinom 24 do 30, na jugu i zapadu Hercegovine 30 do 36 °C

U BiH će danas biti pretežno sunčano i toplo vrijeme. Sinoć je došlo do naoblačenja, koje se sa sjeverozapada do jutra širilo ka istoku i ponegdje uslovilo prolaznu kišu ili pljusak.

Jutarnja temperatura vazduha biće od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 26 do 32, na jugu do 38 stepeni.

U Hercegovini i na jugozapadu puhat će slaba do umjerena bura, a u ostalim predjelima slab sjeveroistočni vjetar.

Kako javlja BHmeteo, zbog oslabljene hladne fronte, u naredna dva dana očekuje nas popuštanje vreline uz nešto prijatnije temperature u većem dijelu zemlje, ali uz nastavak dominacije sunčanog vremena.

Očekuje se jačanje bure i sjeverca. Zbog bure, a i činjenice da osim rijeđih pljuskova ozbiljnije kiše na području čitave zemlje nema na vidiku, velika je opasnost za izbijanje i širenje šumskih požara narednih dana.

Prognoza za sedmicu

Početak sedmice će obilježiti pretežno sunčano, ali ne tako vruće vrijeme, barem ne u većem dijelu zemlje. Dnevne temperature većinom 24 do 30, na jugu i zapadu Hercegovine 30 do 36 °C.

Pojačan sjeverni vjetar i bura će nastaviti puhati u većem dijelu zemlje u prvim danima nove sedmice. Što se tiče jačine, većinom se očekuje umjeren uz lokalno jake udare do oko 50 km/h. Postepeno slabljenje vjetra od noći na srijedu.

U kombinaciji sa dosta suhim tlom i činjenicom da ozbiljnijih padavina na području čitave zemlje nema, stvaraju se uslovi za dalje izbijanje još ozbiljnijih šumskih požara. Lokalnih požara već ima ovih dana. Početkom sedmice očekuje nas za ovo doba godine izrazito suh zrak. Bez sparine, uz ugodnije jutarnje temperature i podnošljivo tople dana. Relativna vlažnost zraka tokom dana u pojedinim mjestima može pasti na svega oko 10 %.

Sredinom sedmice, odnosno u periodu 1. i 2. augusta novo zatopljenje. Dnevne temperature ponovo oko ili malo iznad 35°C uz pretežno sunčano vrijeme. Raste procenat vlage uz povećanje osjećaja sparine. To nagovještava novu oslabljenu hladnu frontu, koja za naredni vikend može usloviti destabilizaciju atmosfere uz lokalnu pojavu pljuskova.

Kad se sve sabere i oduzme, pravo ljeto nastavlja do daljnjeg. Vrućine bi samo povremeno prekidale oslabljenje hladne fronte uz blaža i kratkotrajna zahlađenja te rijeđu pojavu kiše.

Značajnijih padavina na tlu čitave zemlje i dalje nema na vidiku, a suša će sve više uzimati maha i opasnost od požara svakim danom sve više raste.

Prognoza FHMZ-a za naredne dane

U utorak sunčano. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjerena bura, u ostatku zemlje slab sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu do 26, a dnevna od 26 do 32, na jugu 36 °C.

U srijedu sunčano. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 28 do 34, na jugu 38 °C.

U četvrtak sunčano. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne slab do umjeren jugozapadni vjetara, u ostatku zemlje slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 33 do 39 °C.