Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SUD BIH

Suđenje za ratni zločin u Visokom: Cvjetković ispričao da ga je Čengić tukao lopatom

sud bih sudnica
Foto: BIRN

Zijad Kadrić, Hajrudin Halilović, Asim Hamzić, Miralem Čengić, Samir Selimović i Amir Murtić su optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u prostorijama Policijske stanice Visoko, Teritorijalne odbrane Gračanica te u zatočeničkom objektu-logoru koji se nalazio u kasarni “Ahmet Fetahagić”

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da ga je optuženi Miralem Čengić više puta tukao tokom zatočeništva u Visokom 1992. godine.

Radomir Cvjetković kazao je da je odveden od kuće s ocem i drugim članovima familije 8. juna 1992., a da su dan kasnije prebačeni u kasarnu “Ahmet Fetahagić“ u Visokom. On je naveo da tada nije bio naoružan niti pripadnik neke jedinice.

Svjedok je rekao da je u logoru bio zatočen do 9. jula i da je smršao oko 30 kilograma.

“Smršao sam od tuče, prebijanja, maltretiranja”

“Smršao sam od tuče, prebijanja, maltretiranja. To je bilo neizdrživo. Pitam se kako sam preživio i kako sam ostao normalan“, rekao je Cvjetković.

On je kazao su prvo bili zatvoreni u podrumu a potom prebačeni na sprat, gdje je prebrojao 119 zatočenika. Naveo je da su bili poredani kao sardine i da su u prostoriji imali kantu za vršenje nužde.

Kazao je da je tokom zatočeništva bio udaran, ali nije svaki put bilo kao kad ga je tukao Miralem Čengić.

“Bio je moj radni kolega, radio je u ‘Veleprometu’ kao i ja“, rekao je Cvjetković.

Kazao je da ga je Čengić jednom sa sprata odveo u prostoriju u podrumu.

“Svi zidovi su bili od krvi… Pored zida ima deset sprava za mučenje i prebijanje. Tu su držalice, toljage, kablovi, lanci…“, prisjetio se svjedok.

Kazao je da ga je tada Čengić pretukao držalicom. On je ispričao kako su vođeni da kopaju oko kasarne i da ga je na radovima 28. juna tukao lopatom, što je jedva izdržao. Poslije batina, kako je naveo, stavljao mu je nož pod vrat i prijetio da će ga ubiti, dok je sve to posmatrao njegov otac.

Svjedok je dodao da mu je Čengić rekao da su njegova i kuće drugih Cvjetkovića zapaljene. Naveo je da su ga, osim Čengića, tukli i njegovi kompanjoni.

On je u sudnici identifikovao Čengića. Rekao je da su u kasarni bili i Samir Selimović, Hajrudin Halilović i Zijad Kadrić.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Čengićev branilac Muhidin Kapo sugerisao je da 28. juna Čengić nije mogao biti u kasarni jer je bio u akciji. Cvjetković je rekao da zna da je bila akcija i da su poslije nje došli.

Precizirao je da ga je Čengić udario 40 do 50 puta lopatom. Branioca je interesovalo kako se poslije tolikog broja udaraca mogao vratiti samostalno u kasarnu, na šta je Cvjetković rekao da je bio polumrtav.

Šestorica na optuženičkoj klupi

Zijad Kadrić, Hajrudin Halilović, Asim Hamzić, Miralem Čengić, Samir Selimović i Amir Murtić su optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u prostorijama Policijske stanice Visoko, Teritorijalne odbrane Gračanica te u zatočeničkom objektu-logoru koji se nalazio u kasarni “Ahmet Fetahagić”.

Kadrić je optužen u svojstvu upravnika zatočeničkog objekta-logora, Halilović kao pripadnik Oružanih snaga Armije BiH Generalštaba, a ostali kao pripadnici policijskih i vojnih struktura.

Suđenje se nastavlja 3. jula.