Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcija iz Beograda

Srbija uputila protestno pismo UN-u zbog govora Denisa Bećirovića

Foto: Predsjedništvo BiH

U protestnom pismu naglašava se i da je političko vodstvo Srbije kontinuirano i u svakoj prilici iskazivalo podršku teritorijalnom integritetu BiH

Srbija je uputila protestno pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda i predsjedniku Opće skupštine UN-a nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović u srijedu kazao kako srbijansko vodstvo prijeti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Velikodržavne aspiracije Srbije

Bećirović je to kazao tokom obraćanja Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku 25. septembra kada je također istaknuo da su velikodržavne aspiracije Srbije prema teritorijama drugih zemalja u regiji, suštinski razlozi zbog kojih su BiH i zapadni Balkan izloženi novim opasnostima.

“Srbija nije prijetnja miru, već je orijentisana ka budućnosti, što izaziva nelagodu kod onih koji namjeravaju regiju vrate u mračnu prošlost. Stajalište Srbije je da se mora uložiti napor da se, umjesto potpirivanja starih strahova, stvori politička klima za pomirenje, saradnju i trajan mir u regiji zapadnog Balkana, stoji u pismu.

U protestnom pismu naglašava se i da je političko vodstvo Srbije kontinuirano i u svakoj prilici iskazivalo podršku teritorijalnom integritetu BiH, pa su tako Bećirovićeve optužbe da je Srbija nekome prijetnja zlonamjerne, prenosi Radio televizija Srbije.

Srbija opredijeljena za mir

„Bećirović je pred Općom skupštinom UN-a govorio bez platforme koju je odobrilo Predsjedništvo BiH, čime je prekršio zakone vlastite zemlje”, stoji u pismu te se dodaje da Srbija ostaje čvrsto opredijeljena za mir, dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju.