Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Havarija

Širom Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske nestalo struje!

Foto: Pixsell

Hrvatski mediji javljaju da je cijela Dalmacija, također, bez struje.

Dijelovi Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Albanije ostali su danas oko 12.25 sati bez električne energije.

Nestanak struje izazvao je kolaps u prometu i stvorio paniku kod građana. Prema najnovijim informacijama, u nekim gradovima u regiji struja se polako vraća.

U toku su aktivnosti na restauraciji sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa operatorom sistema (NOS BiH) na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima.

Kako Hina neslužbeno doznaje iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države – prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske – cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke.

Još se nikad dosad nije dogodilo raspad elektroenergetskog sistema kroz tri države.

Sistem pao zbog opterećenja

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović rekao je da je problem nestanka struje regionalne prirode te da se radi o regionalnom kvaru.

On je u izjavi za portal RTCG kazao da su operatori prenosnog sistema maksimalno fokusirani, premda se u ovom momentu još ne zna gdje je kvar.

-Radi se na tome da se situacija normalizira, i da se obavi restauracija sistema, kaže on.

Stava je da je do ovoga došlo uslijed velikog opterećenja.

-Naglo je porasla potrošnja uslijed visoke temperature, istaknuao je Mujović koji vjeruje da će se sve vrlo brzo vratiti u normalu.

-Električna energija dospijeva do CEDIS-a, a CEDIS sada ima posla da je usmjeri dalje prema gradovima. To može potrajati, jer CEDIS ima posla da riješi situaciju u svakom gradu posebno, istakao je Mujović i rekao da ne može sve riješiti odjednom.

Skoro cijelo područje Crne Gore bilo je bez struje. Dio Podgorice dobio je struju nakon sat vremena.

O ovoj temi više na ovom LINKU.