Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

državni parlament

Postavljanjem poslaničkih pitanja počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Foto: Amer Kajmović/FENA

Razmatrat će se i smjena državnog ministra sigurnosti Nenada Nešića

Postavljanjem poslaničkih pitanja na koje će članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine odgovarati odmah, usmeno, počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon toga uslijedit će utvrđivanje dnevnog reda na kojem bi trebalo da se nađe Inicijativa za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH – smjenu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića, koju su predložili poslanici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Nešićevo vrijeđanje žrtava

Oni su u obrazloženju inicijative za smjenu Nešića naveli da je on, gostujući 21. maja ove godine u jednoj TV emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji, na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Ističu da je sve navedeno učinio na brutalno uvredljiv način, “stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim porodicama i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke traume najvišeg intenziteta”.

Trebali bi biti razmatrani i principi Prijedloga amandmana II. na Ustav BiH, koji su predložili poslanici iz Kluba DF-a: Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Oni su predložili izmjenu koja se odnosi izbor članova Ustavnog suda BiH na način da, na prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, četiri člana bira Predstavnički dom Federacije, a dva člana Skupština Republike Srpske. Važeća odredba ne definira da se biraju na prijedlog VSTV-a.

Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije utvrdila usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je prihvatila principe Prijedloga amandmana II. na Ustav BiH, te će se poslanici nakon obavljene rasprave izjašnjavati o negativnom mišljenju Komisije.

Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, koji je predložio Dom naroda, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije i Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

Zahtjev poslanika SDA

Predstavnički dom će se, između ostalog, u drugom krugu glasanja izjasniti o zahtjevu poslanika Kluba SDA: Amora Mašovića, Safeta Keše, Denijala Tulumovića, Šemsudina Dedića, Edina Ramića, Nermina Mandre, Midhata Čauševića i Šerifa Špage da se Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku, nakon što Kolegij doma nije postigao saglasnost o tome.

Iz istog razloga poslanici će se u drugom krugu glasanja izjašnjavati i o zahtjevu poslanika Šemsudina Mehmedovića za razmatranje njegovog Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i nekoliko izvještaja i informacija te davanje saglasnosti za raftifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora.