Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na vrelu rijeke

Počela izgradnja mini hidroelektrane na izvoru Une u Hrvatskoj, reagovale vlasti BiH

izvor una mhe
Foto: Džemal Ćatić (RFE/RL)
Mjesto planirane male hidroelektrane na izvoru Une; juli 2024.

Na gradnju mini hidroelektrane su prošle sedmice upozorili i predstavnici ekoloških udruženja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je proslijedilo “dokumentaciju” vlastima u Zagrebu zbog izgradnje mini hidroelektrane u blizini izvora rijeke Une u Hrvatskoj, saopšteno je iz Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH u petak, 26. jula.

Nije navedeno o kakvoj dokumentaciji se radi, piše Radio Slobodna Evropa.

Foto: Džemal Ćatić (RFE/RL)

Razlog je, kako navodi ovo ministarstvo, što je Hrvatska “namjerno ili ne, propustila provesti postupak procjene uticaja na okoliš u prekograničnom kontekstu, što je bila obaveza u ovom slučaju”.

“Mi smo odmah po saznanju da se u području vrela rijeke Une u Donjoj Suvaji, općina Gračac, u Republici Hrvatskoj, odvijaju građevinski radovi na izgradnji mini hidroelektrane reagovali prema državnom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Oni su hitno, putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, proslijedili dokumentaciju vlastima Republike Hrvatske i čeka se odgovor”, navodi se u saopštenju entitetskog ministarstva.

Na gradnju mini hidroelektrane su prošle sedmice upozorili i predstavnici ekoloških udruženja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

izvor una mhe
Foto: Džemal Ćatić (RFE/RL)

Zbog gradnje su u četvrtak, 25. jula održali protest na izvorištu rijeke Une u Hrvatskoj. Oni traže da se radovi na izgradnji zaustave.

Povodom izgradnje mini hidroelektrane je u četvrtak, 25. jula reagovalo i Ministarstvo okoliša iz drugog entiteta, Republike Srpske koje je, također, tražilo da se radovi zaustave.

“Stoga ćemo, bez odlaganja, obavijestiti Sekretarijat Organizacije evropskih morskih luka (ESPO) i Implementacioni komitet Protokola o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš (SEA) o najnovijem kršenju prava BiH kao potencijalno pogođene zemlje”, istakli su iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

izvor una mhe investitor
Foto: Džemal Ćatić (RFE/RL)

Iz “Natura Jadera”, koja upravlja sa 12 zaštićenih dijelova prirode Zadarske županije i 83 područja evropske ekološke mreže Natura 2000 nije odgovoreno na upit Radija Slobodna Evropa da li izvođač radova na izgradnji mini hidroelektrane u Gračacu ima građevinsku dozvolu.

Inače, u svom toku kroz entitet Federacija BiH rijeka Una uživa zaštitu u kategoriji nacionalnog parka, dok je u Republici Srpskoj zaštićena kao park prirode.

Vrelo rijeke Une 1968. godine zaštićeno je kao hidrološki spomenik prirode, navedeno je i u planu upravljanja područjem ekološke mreže doline Une Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske za period od 2023. do 2032. godine.