Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Volim da se ne bojim"

Peta Povorka ponosa danas u Sarajevu: Među zastavama će biti i palestinske

povorka ponosa u sarajevu
FOTO: X/@BHpovorkaponosa

Inače nije dozvoljeno nošenje bilo kakvih oznaka političkih organizacija, društvenih organizacija, međunarodnih ambasada i slično, no s obzirom na situaciju, ove godine je dozvoljeno da budu unesene palestinske zastave. Iz Bh. povorke navode kako je palestinska zastava prepoznata kao simbol otpora i da za takvu zastavu ima mjesta na povorci

Peta Bh. povorka ponosa u Sarajevu će biti održana danas uz brojne poruke LGBT populacije o potrebi većih prava, a glavna ovogodišnja poruka je: “Volim da se ne bojim”.

Okupljanje učesnika povorke je planirano od 16 do 18 sati kod Historijskog muzeja, a bit će otvorena dva ulaza – od Historijskog muzeja i s Vilsonovog šetališta.

Tokom trajanja povorke ulice će biti zatvarane i ponovo puštane postupno, kako se povorka bude kretala. Također od 16 do 22 sata će doći do izmjena i u javnom prijevozu u Kantonu Sarajevo.

Za sve učesnike će biti otvoren caffe bar Tito na početku trase

Na mjestu okupljanja će svi moći preuzeti promomaterijal (majice, cekere, bedževe, boce, magnete, šolje i slično) te vodu, zastave i transparente, koje će nositi tokom šetnje.

Za sve učesnike će biti otvoren caffe bar Tito na početku trase, kao i Barometar i Opera na kraju trase povorke. Na povorku možete unijeti sve lične stvari, kao što su voda, hrana, lijekovi, kišobran, odjeća, torba i slično.

Palestinska zastava kao simbol otpora

Inače nije dozvoljeno nošenje bilo kakvih oznaka političkih organizacija, društvenih organizacija, međunarodnih ambasada i slično, no s obzirom na situaciju, ove godine je dozvoljeno da budu unesene palestinske zastave. Iz Bh. povorke navode kako je palestinska zastava prepoznata kao simbol otpora i da za takvu zastavu ima mjesta na povorci.

“Bh. povorka ponosa je protest protiv nejednakosti i predstavlja borbu za bolji položaj lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i kvir osoba u bosanskohercegovačkom društvu… Pridružujemo se svim prajdovima koji su stali u solidarnost sa palestinskim otporom i šaljemo jasnu poruku protiv rata i opresije. Među ključnim principima našeg kolektiva i pokreta je solidarnost, antifašizam i antimilitarizam”, poručili su.