Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

muprs

Otkaze dobilo 12 policajaca u Republici Srpskoj

Foto: Dražan Pozderović/ Nezavisne.com
Ilustracija

Još 10 policajaca moglo bi doživjeti sudbinu svojih 12 kolega koji su dobili otkaz.

Borba MUP-a Republike Srpske protiv kukolja u vlastitim redovima rezultirala je prošle godine otkazom za 12 policajaca.

To je navedeno u Izvještaju o radu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske za 2023. godinu, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a u kojem se, takođe, navodi da je prošle godine suspendovano 35 policijskih službenika, prenose Nezavisne novine.

Prema Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima, disciplinske mjere za teže povrede dužnosti izriču disciplinska komisija i Policijski odbor odlučujući po žalbi.

Policijski odbor je, kako je precizirano, tokom prošle godine zaprimio 215 predmeta, od čega je 89 disciplinskih i 126 ostalih.

Prestanak radnog odnosa za 12 policajaca

Kada su u pitanju teže povrede dužnosti, Policijski odbor je donio odluke kojim su odbijene kao neosnovane žalbe i potvrđeno je rješenje o prestanku radnog odnosa za 12 policajaca.

Što se tiče disciplinskih postupaka, još 10 policajaca moglo bi doživjeti sudbinu svojih 12 kolega koji su dobili otkaz.

“Sproveden je prvostepeni disciplinski postupak i donesena su 72 prvostepena rješenja za 102 policijska službenika i izrečene su sljedeće disciplinske mjere: prestanak radnog odnosa za 10 policijskih službenika, novčana kazna za 71 policijskog službenika, 18 ih je oslobođeno disciplinske odgovornosti i tri su disciplinski odgovorni, ali se neće izricati disciplinska mjera”, ističe se u Izvještaju o radu MUP-a RS za 2023. godinu.

Međutim, budući da odluka disciplinske komisije nije konačna, na njih je izjavljeno devet žalbi Jedinice za profesionalne standarde, a evidentirane su i 34 žalbe policajaca.

Na spisku policajaca kojima je disciplinska komisija prošle godine izrekla prekid radnog odnosa našao se i Aleksandar Tošić (48), o kojem su “Nezavisne novine” pisale u avgustu 2023.

Ukrao 19 pištolja

Tada je, naime, Osnovni sud u Sokocu potvrdio optužnicu protiv Tošića, koja ga tereti da je, radeći kao policajac u lokalnoj policijskoj stanici, iz njenog depozita ukrao 19 pištolja, a zatim ih prodao tako što ih je ostavio pored puta, te preuzeo kovertu s novcem.

“Na teret mu se stavlja da je ukrao 19 pištolja koji su bili zapakovani u papirne kese, na način da je s pakovanja skinuo naredbe za deponovanje, a pištolje stavio u kartonsku kutiju koju je po dogovoru s poznanikom odnio i ostavio na lokalitet zvani Devet stražara u blizini magistralnog puta Rogatica – Ustiprača, a preuzeo unaprijed pripremljenu kovertu sa 2.300 KM na ime otkupa ovih pištolja”, navodi se u optužnici.

Nekoliko sedmica kasnije, stiže reakcija iz MUP-a Republike Srpske – radni odnos mu je prekinut zbog teže povrede radne dužnosti.

“Disciplinska komisija okončala je prvostepeni postupak protiv policijskog službenika A.T. Izrečena je disciplinska mjera prekid radnog odnosa zbog teže povrede radne dužnosti – zloupotreba ili prekoračenje ovlašćenja i ponašanje u službi ili izvan službe koje narušavanja ugled Ministarstva”, rečeno je tada iz MUP-a RS.

Jedan slučaj je posebno zanimljiv

Sličnih odluka disciplinske komisije bilo je i ove godine, a jedan od slučajeva je posebno zanimljiv. Naime, kako je sredinom marta saopšteno, policajcu N.D. prekinut je radni odnos zbog – neopravdanog odsustva sa poslova i zadataka.

Disciplinska komisija Odjeljenja za prvostepeni disciplinski postupak Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, dodaje se u saopštenju, okončala je prvostepeni disciplinski postupak protiv policijskog službenika N.D.

“Njemu je izrečena disciplinska mjera prekid radnog odnosa zbog teže povrede radne dužnosti neopravdano odsustvo sa poslova i zadataka iz pravilnika o disciplinskom postupku”, navode iz MUP-a Srpske.