Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ujedinjene nacije

Nova sjednica Vijeća sigurnosti o Bosni i Hercegovini zakazana za 15. maj

vijece sigurnostu un nova
Foto: Pixsell/ Arhiva

Rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a održavaju se u trenutku dok zvaničnici Srbije i bh. entiteta Republika Srpska (RS) lobiraju protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) zakazalo je za 15. maj debatu o Bosni i Hercegovini, ne navodeći šta će konkretno biti tema, niti ko će se obratiti na sjednici, prenosi Anadolu.

U Vijeću sigurnosti UN-a u utorak je održana vanredna sjednica o Bosni i Hercegovini na zahtjev Rusije. Moskva je kao povod za raspravu navela “narušavanje sigurnosne situacije i rizike podrivanja Daytonskoga mirovnog sporazuma”.

Lobiranje Srbije i RS-a

Rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a održavaju se u trenutku dok zvaničnici Srbije i bh. entiteta Republika Srpska (RS) lobiraju protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

Zvanični datum sjednice Generalne skupštine UN-a na kojoj bi se glasalo o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici još nije utvrđen, ali se očekuje da će u drugoj polovini maja ona biti na dnevnom redu.

Finalni prijedlog rezolucije kojom bi se 11. juli u svijetu obilježavao kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na istoku Bosne i Hercegovine 1995. godine upućen je predsjedniku Generalne skupštine UN-a Dennisu Francisu, potvrdio je ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

Prijedlog rezolucije sastoji se od sedam tačaka, kojim se želi sačuvati sjećanje na srebreničke žrtve i spriječiti njihovo negiranje.