Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ulična akcija

“Nećemo umirati u tišini”

nasilje nad ženama u bih
FOTO. Udruženja

Ulična akcija u Cazinu, za kvalitetniju zaštitu žena od nasilja u FBiH

Na Trgu Zlatnih Ljiljana i Trgu Alije Izetbegovića u Cazinu upriličena je ulična akcija, u okviru Kampanje ‘Nećemo umirati u tišini’, s ciljem prikupljanja potpisa podrške za izmjene i dopune Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Akcija je dio Projekta ‘ZA kvalitetniju zaštitu žena od nasilja u FBiH’, koji provode Organizacija Glas žene Bihać, Fondacija CURE Sarajevo, Ženska vizija Tuzla, Udruženje Tim volim život Cazin i Udruženje Izvor Sanski Most.

Tokom akcije, građana/ke su potpisivali/e peticiju kako bi podržali/e inicijativu za uvođenje femicida kao posebnog krivičnog djela u Krivični zakon FBiH.

Koordinatorica Projekta Neira Raković naglasila je da je femicid najstrašniji oblik rodno zasnovanog nasilja i njegova pravna definicija kao posebnog krivičnog djela je ključna za pružanje adekvatne zaštite ženama.

Adekvatna kazna za zločin

– Naša kampanja nastoji da osigura pravnu prepoznatljivost i adekvatnu kaznu za taj zločin, što je neophodno kako bi se obezbijedila sigurnost žena u Federaciji Bosni i Hercegovini – kazala je za medije.

Kako je kazala lokalna koordinatorica uime Udruženja Tim volim život Emira Mizić, ‘svi smo svjesni da je femicid rapidno rastući problem u FBiH. Bez odgovarajuće pravne regulative, borba protiv tog zločina je otežana’.

– Danas smo pokazali/e zajedništvo i odlučnost da se izborimo za pravednije zakonodavstvo, koje će štititi žene od nasilja – kazala je.

Inicijativu su, prisustvom i potpisom, podržali brojni predstavnici Gradske uprave Cazin i savjetnik gradonačelnika Cazina Jusuf Bajrektarević.

Cilj prikupljanje 10.000 potpisa podrške

Kampanja ‘Nećemo umirati u tišini’ ima za cilj prikupljanje 10.000 potpisa podrške za Inicijativu za izmjenu Krivičnog zakona FBiH, upućivanje te inicijative Federalnom parlamentu i osiguranje da se izmjene nađu na dnevnom redu Parlamenta i budu usvojene.

– Statistike su alarmantne. Prema UNODC-u, u Bosni i Hercegovini je između 2015. i 2022. godine zabilježeno ukupno 78 slučajeva femicida, dok je u prvoj polovini 2024. godine ubijeno sedam žena. Ti podaci ukazuju na potrebu za hitnim pravnim promjenama. Pozivamo sve građane/ke da se pridruže našoj borbi potpisivanjem podrške za ovu inicijativu i tako doprinesu boljoj zaštiti žena u Federaciji BiH – navodi se u saopćenju iz Glasa žene.

Više informacija o Kampanji i Projektu dostupno je na web stranici www.zenskamreza.ba ili Facebook stranici Ženska mreža BiH.