Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar vanjskih poslova

Konaković razgovarao s novinarima iz Njemačke: Pred BiH je izazovan reformski put

Foto: MVPBiH

Konaković je ocijenio da je pred BiH izazovan reformski put te obaveze i prioriteti koji moramo provesti u narednom razdoblju. Kada je riječ o napretku i razvoju naše zemlje, naglasio je ekonomske prednosti koje BiH očekuju na putu ka EU

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je s novinarima iz SR Njemačke Tobiasom Zickom iz Süddeutsche Zeitunga, Carolinom Drüten iz WELT-a i Leonie Hudelmaier iz Münchner Merkura te predstavnicima Fondacije Konrad Adenauer Stiftung Senadom Bratić i Jakovom Devčićem.

Šef bh. diplomatije je tom prigodom upoznao sugovornike sa aktualnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima i europskim integracijama.

Naglasio je značaj nedavno usvojene Odluku Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s BiH, te činjenicu da je Europska komisija prepoznala ostvareni reformski napredak koji je naša zemlja ostvarila na putu ka EU.

Reformski put BiH

Konaković je ocijenio da je pred BiH izazovan reformski put te obaveze i prioriteti koji moramo provesti u narednom razdoblju. Kada je riječ o napretku i razvoju naše zemlje, naglasio je ekonomske prednosti koje BiH očekuju na putu ka EU.

Zahvalio je Vladi SR Njemačke i ministrici vanjskih poslova Annaleni Baerbock na snažnoj potpori u procesu europskih integracija BiH, a posebice kada je riječ o prijedlogu Rezolucije o genocidu u Srebrenicu, koji je Njemačka uz Ruandu inicirala u Ujedinjenim narodima.

Konaković naglasio je da je riječ o civilizacijskom činu kojim će se, ne samo odati počast žrtvama genocida, već će se pružiti prilika za pomirenje i suočavanje sa prošlošću na ovim prostorima. U tom kontekstu osvrnuo se i na ulogu Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića koji u ovom trenutku destabiliziraju odnose u regiji i BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.