Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik entiteta

“Kakvu BiH on zamišlja”: Dodika naljutila izjava Scholza nakon susreta s Bećirovićem

dodik becirovic scholz
Foto: Predsjedništvo BiH/Pixsell

Njemački kancelar Olaf Schloz poručio je jučer nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, kako je “svaki pokušaj ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine za Njemačku neprihvatljiv”

Predsjednik entiteta Milorad Dodik prokomentarisao je izjave njemačkog kancelara Olafa Scholza nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem.

“Izjava njemačkog kancelara Scholza o poštovanju suvereniteta BiH u trenutku dok u njoj dar-mar pravi upravo Nijemac ni od koga i ni za šta biran, razočaravajuća je i dio je matrice koju ponavljaju lideri zapadnoevropskih država.

Govoriti da podržavate vladavinu prava i demokratiju, a u isto vrijeme visokog predstavnika, pa još nelegalnog, zabrinjavajuće je.

Što se tiče Denisa Bećirovića, on je, kao i obično, iznosio stavove naroda koji ga je birao i koji ne odgovaraju istini niti činjenicama o BiH, poput laži da je BiH opredijeljena za NATO integracije. RS nije manjina u BiH, kako to reče Bećirović. Ona je konstitutivni dio BiH koji podržava Dejtonski mirovni sporazum, ali i prijatelje poput Ruske Federacije.

S obzirom na to da njemački kancelar zna u kojem kapacitetu dolazi i govori Bećirović, a njegove riječi uzima zdravo za gotovo, govori i kakvu BiH zamišlja Scholz”, naveo je Dodik.

Scholzova poruka

Podsjetimo, njemački kancelar Olaf Schloz poručio je jučer nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, kako je “svaki pokušaj ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine za Njemačku neprihvatljiv” te da će ova evropska zemlja i dalje davati svoj “doprinos stabilnosti u BiH putem EUFOR misije Althea”.

Istakao je kako je “ruska agresija na Ukrajinu pokazala koliko je važna saradnja i da moramo uraditi nešto da bismo osigurali mir u Evropi”.

– Ovaj rat pokazuje da mir nije nešto što se podrauzumijeva samo po sebi. Pozdravljam što je BiH solidarna s Ukrajinom i što se jasno izjasnila o ruskoj agresiji. Nadam se da ćemo moći provesti zajedničke korake u vezi sa tim. Znamo da je stabilnost Zapadnog Balkana nešto što se ne podrazumijeva samo po sebi i da na tome moramo posebno raditi, a BiH igra aktivnu ulogu. Bilo kakav pokušaj ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH za nas je neprihvatljiv. Podržavamo važnu ulogu visokog predstavnika u podržavanju demokratije, vladavine prava i integeriteta ove zemlje. Njegovi napori su zasnovani na tome da se osigura pridržavanje Dejetonskog sporazuma, rekao je Shloz.