Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

državni ministar

Forto: Ne pada mi napamet kršiti sankcije SAD, vidjet ćemo šta će biti s digitalizacijom

Foto: Screenshot/BHRT

Kada je u pitanju projekat digitalizacije, rekao je da, bez kršenja američkih sankcija, se treba vidjeti kako se može spasiti taj projekat, ali je naglasio da mu “ne pada napamet kršiti američke sankcije”.

Edin Forto, ministar prometa i komunikacija BiH, gostujući na BHRT-u, naglasio je da smo davno trebali imati usvojen državni budžet, te da se nada da će se isti naći u proceduri na narednoj sjednici Parlamenta.

Govorio je i o nedavnom energetskom kolapsu, narednom sastanku koalicije na državnom nivou, projektu digitalizacije, Programu reformi i brojnim drugim temama.

-Od narednog sastanka možemo očekivati ono što smo očekivali i od prethodnih sastanaka, najvažnije je da se razgovara, centralna tema treba da bude budžet. Uprkos stalnim prijetnjama, blokadama itd, mislim da smo napravili ogromne iskorake, posebno na EU putu, sada treba nastaviti, kazao je ministar prometa i komunikacija BiH.

O Južnoj interkonekciji

Govoreći o predstojećem najavljenom sastanku, istakao je da se ne zna hoće li doći do dogovora, ali da će se svakako raditi na tome.

-Vezano za zakone i ono o čemu se mora razgovarati, ja ne mogu predvidjeti da li će doći do dogovora, obećali smo da ćemo raditi na tome. Što se tiče izbornog zakonodavstva, govorim uime stranaka Trojke, bitno je da dođe do implementacije međunarodnih presuda koje govore o diskriminaciji u izbornom procesu. Novi zakon mora biti usklađen sa Ustavom i evropskim tekovinama, da se više ne brukamo pred međunarodnim sudovima, rekao je.

Kad je riječ o Južnoj interkonekciji, Forto je istakao da nisu za posebnu firmu koja bi imala sjedište u Mostaru.

-Podružnica BH Gasa koja bi upravljala time može biti u Mostaru, ali formirati nova pravna lica koja bi samo komplikovala energetsku infrastrukturu – naravno da nismo za to, jasan je Forto.

Naglasio je da su stavovi poznati i da ih svaka strana ima.

-Trojka je do sada radila odgovorno i pokušavala da pokrene zemlju naprijed, prije svega ka Briselu, ali ukoliko se to ne nastavi, neće biti uspješna koalicija, istakao je.

Povratak ekstremnog nacionalizma

Komentarišući nedavnu izjavu američkog ambasadora Michaela Murphyja kako je u BiH najgora politička klima od devedesetih godina, Forto je rekao da se u javni prostor vratio ekstremni nacionalizam, pogotovo, kako kaže, u Srbiji, ali se ne slaže da je najgora klima od devedesetih. Stalne prijetnje otcjepljenjem proizvode strah kod građana, kaže ministar, i napominje da takve izjave iz Banje Luke proizvode kontrareakcije. Složio se da je Dodik destabilizirajući faktor u BiH.

Kad je u pitanju državni budžet, Forto je rekao da postoje naznake da bi budžet mogao biti pušten u proceduru.

-Raspodjela sredstava moraju dogovoriti entitetske vlade i bez obzira na tu raspodjelu, posebno sredstva od akciza, ne smije to biti uslov za usvajanje budžeta, davno smo ga trebali imati, navodi ministar.

Pričao je i o nedavnom energetskom kolapsu, Forto je rekao da su se sredstva od Elektroprijenosa BiH davno trebala implementirati u naš energetski sistem i da je upravo taj dio jako naglašen kod nedavnog kolapsa.

-Budućnost ne samo naše energetske nezavisnosti nego međunarodnih odnosa i ratovanja, mogla se vidjeti kako ona izgleda po ovom kolapsu. Ne kažem da je došlo do nekog napada, ali to je upravo ono što nas može čekati u budućnosti. Činjenica da povezanost svih država u regiji nose svoje rizike i upravo projekti koji pojačavaju našu energetsku nezavisnost moraju biti prioritet, naglasio je Forto.

Projekat digitalizacije

Kada je u pitanju projekat digitalizacije, rekao je da, bez kršenja američkih sankcija, se treba vidjeti kako se može spasiti taj projekat, ali je naglasio da mu “ne pada napamet kršiti američke sankcije”.

Naglasio je da smo posljednja država u Evropi koja nema digitalni signal.

EK je dala zeleno svjetlo za Ukrajinu i Moldaviju, jedino je BiH ostala izvan svega, nismo čak ni reforme uradili da bismo dobili 70 miliona eura iz Plana rasta.

-Program reformi ima 113 mjera, između ostalog je tu i digitalizacija, energetska tranzicija itd. Ukoliko se usvoji tih 113 mjera, mislim da bi to bio veliki iskorak u našem putu ka EU, pa i onda pristupu novcu iz Plana rasta, znači nije to nekoliko reformi nego je to ozbiljan posao, istakao je Forto.

Rekao je da je BiH OHR još uvijek i te kako potreban.