Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvještaj State Departmenta

Dodik kao najveći negator genocida, a spominje se i Izetbegovićeva vila u Turskoj

izetbegovic dodik sd
Foto: Pixsell/Arhiv

Vila lidera SDA se spominje u konktestu bjekstva Sakiba Mahmuljina u Tursku. State Department ukazuje na povećan broj napada na novinare

Vlasti Bosne i Hercegovine ne mogu se pohvaliti napretkom u oblasti ljudskih prava u prošloj godine. Štaviše, prema nalazima iz izvještaja State Departmenta o stanju ljudskih prava, prevashodno zbog političara kakav je Milorad Dodik, BiH ne stoji dobro na svjetskoj ljestvici.

Dodik je, prema navodima iz izvještaja, okarakterisan kao najveći negator genocida u BiH.

Eskalacija Dodikovih napada

-Eskalacija verbalnih napada predsjednika RS Milorada Dodika ugrozila je ustavni poredak države, a zapaljiva retorika podjela lidera RS-a doprinijela je povećanju političkih i etničkih tenzija u cijeloj zemlji – stoji u izvještaju State Departmenta.

Faksimil dijela izvještaja Dodikovi napadi na novinare

U ovom dokumentu vrvi od nalaza koji ukazuju na ozbiljne probleme sa nezavisnošću pravosuđa, ozbiljno ograničenja slobode izražavanja i slobode medija, uključujući nasilje i prijetnje nasiljem nad novinarima, zatim i na ozbiljnu korupciju u institucijama vlasti. Također, ukazuje se i na prijetnje nasiljem usmjerene prema LGBTQ populaciji

Kada je riječ o korupciji, ističe se da je ona i dalje prisutna u procesima javnih nabavki, kao i u postupcima zapošljavanja u javnoj upravi. Posmatrači State Department su naveli da je policijska nekažnjivost široko rasprostranjena, a postojali su i stalni izvještaji o korupciji u sigurnosnim snagama svih nivoa.

-Korumpirani službenici na svim nivoima imali su široke mogućnosti da traže „naknade za usluge“, posebno u institucijama lokalne samouprave. Političke stranke i ličnosti iz miljea organizovanog kriminala ponekad su utjecale na pravosuđe u politički osjetljivim slučajevima, posebno onima koji se odnose na korupciju. Prema izvorima nezavisnih medija, vlasti su ponekad propustile da izvrše sudske odluke, posebno odluke Ustavnog suda – kaže se u izvještaju.

Sud raspisao potjernicu

U izvještaju je spomenut i slučaj “Sakiba Mahmuljina” bivšeg komandata Armije RBiH- Kako se navodi, Sud ga je u aprilu 2022. godine osudio na osam godina zatvora za ratne zločine koji su se, kako se navodi, pod njegovom komandom desili u Vozući i Zavidovićima

-Mahmuljin se navodno nalazio u Turskoj na liječenju. Sud Bosne i Hercegovine izdao je međunarodnu potjernicu nakon što se Mahmuljin nije predao vlastima, a potom je uputio zamolnicu Turskoj sa zahtjevom za njegovo izručenje. Bh. mediji izvještavaju da je Mahmuljin navodno boravio u vili u vlasništvu lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, što je podstaklo optužbe bosanskih Srba da se procesuiraju samo navodni ratni zločinci bosanskih Srba – ističe se u izvještaju State Depatmenta.

Faksimil dijela izvještaja o Mahmuljinu i Izetbegoviću

Navodi se i da je Žalbeno vijeće Suda BiH u julu potvrdilo presudu kojom je optuženik za ratne zločine Đorđe Ristanić oslobođen. Kako se navodi, oslobođen je optužbi da je počinio zločine protiv čovječnosti u sklopu široko rasprostranjenog i sistematskog napada usmjerenog na bošnjačko i hrvatsko stanovništvo na području Brčkog.

Kritikuje se i potez vlasti RS, nakon što su 26. avgusta prošle godine stupile na snagu izmjene i dopune Krivičnog zakona RS kojima se kleveta rekriminalizira. Izmjenama je inkriminisana kleveta, koja je, kaže se, nejasno definisana. Predstavnici civilnog društva su tvrdili da bi odredbe ovog zakona ugrozile novinare, vjerovatno pojačavajući autocenzuru, i imale zastrašujući učinak na kritičko medijsko izvještavanje o Vladi RS, kao i na istraživačko izvještavanje o korupciji i vladavini prava

Ukazuje se da je i lani zabilježeno zastrašivanje, uznemiravanje, politički pritisci i prijetnje, uključujući prijetnje smrću novinarima i medijima odnosno da su povećani tokom godine.

-Etnonacionalistička retorika i politička pristrasnost nastavile su da rastu u nekim medijima. Odsustvo transparentnosti u vlasništvu nad medijima i dalje je problem. Vlasništvo nad online medijima ostalo je neprozirno u mnogim slučajevima. Za mnoge radio i štampane kuće bile su dostupne samo informacije o nominalnom vlasništvu – ističe se u dokmentu.

Novinari su mete

Kada je riječ o slučajevima napada odnosno prijetnji prema novinarima spomenuti su slučajevi iz marta kada su novinari Aleksandar Trifunović i Nikola Morača prijavili policiji vandalsku dezavaciju njihovih vozila. Obojica su učestvovali u protestima novinara koji su se protivili odluci Vlade RS-a da ponovno krivična djela klevetu.

Kaže se da su medijske istrage usmjerene na korupciju i odgovornost i dalje su izazivale prijetnje. U julu su, ističe se, provalnici provalili u stan istraživačkih novinara portala Zurnal.info Eldina Karića i Žane Gauk Karić i ukrali dva laptopa. Udruženje BH novinari i Linija za pomoć besplatnim medijima opisali su incident kao čin zastrašivanja.

-Reagujući u martu na kritike novinara u vezi sa planovima za ponovnu kriminalizaciju klevete, predsjednik RS Milorad Dodik vrijeđao je novinare, posebno na meti čelnika banjalučkog Kluba novinara Sinišu Vukelića, nazivajući njega i druge “ološima koji ovdje leže godinama i petljaju”. Udruženje BH novinari i Mreža sigurnih novinara navode da ovakvo ponašanje predstavlja otvoreni politički pritisak na medije i ograničavanje slobode izražavanja. Novinarka “Al Jazeere Balkans” Dalija Hasanbegović-Konaković u martu je na svom Twitter nalogu podijelila mizogine i nacionalističke uvrede i prijetnje koje je primila na više društvenih mreža nakon što je objavila da čeka dijete. Neke od poruka su uključivale prijetnje smrću njoj i njenoj porodici. Neke od prijetnji stigle su od Jasmina Mulahušića, poznatog cyber radikala koji djeluje iz inostranstva, koji je pod istragom državnog tužilaštva zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje – kaže se u izvještaju.

Politički pritisak

Nastavljen je, ističe se dalje, politički i finansijski pritisak na medije da utiču na uređivačku politiku i sadržaj. Neki mediji su tvrdili da su poreske vlasti koristile neopravdane revizije da bi ih kaznile. Aktivisti su pretpostavili da ove vlasti djeluju pod vodstvom vladajućih političkih stranaka da koriste revizije i navode o utaji poreza za zastrašivanje i cenzuru medija. Širi ekonomski pad nastavio je da narušava finansijsku stabilnost medija, čineći ih ranjivijim na spoljne pritiske . nalazi su izvještaja State Departmenta.

Nakon objavljivanja izvještaja, nekoliko njegovih autora bilo je izloženo prijetnjama na društvenim mrežama i medijima u RS.

-Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je 5. avgusta izvijestio o “alarmantan porast prijetnji” protiv ključnog saradnika izvještaja, Edina Ikanovića. Suljagić je istakao pojačanje ovih prijetnji od strane Branimira Kojića i nekoliko desničarskih medijskih sajtova koji negiraju genocid. Misija EU u BiH pozvala je na istragu o prijetnjama – ističe se u u izvještaju State Departmenta.