Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

članica predsjedništva BiH

Cvijanović u UN-u osporila Schmidta: Sve ima za cilj ukidanje RS-a. Bošnjaci prijete ratom

Foto: Screenshot

Prema njenim riječima, donošenje rezolucije “nije benigno, već je njen cilj ukidanje RS”

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta RS Željka Cvijanović izjavila je u svom obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, da ovaj entitet ne krši Dejtonski sporazum, niti međunarodno pravo.

Cvijanović, koja se obratila putem videolinka, istakla je da Ustav Bosne i Hercegovine osigurava princip jednakosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je to glavni čuvar mira, a ne “tutorstvo ili strani intervencioniozam”.

Prema njenim riječima, RS se protivi izbjegavanju procedura, kako je to učinjeno i u slučaju Rezolucije o Srebrenici, navodeći da o prijedlogu rezolucije nije odlučivalo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje je jedino nadležno za vođenje vanjske politike zemlje.

“Cilj ukidanje RS-a”

“Na pripremi ove rezolucije za glasanje na Generalnoj skupštini UN-a radi se bez ikakvih prethodnih konsultacija i odobrenja od strane relevantnih i nadležnih institucija Bosne i Hercegovine”, rekla je.

Prema njenim riječima, donošenje te rezolucije “nije benigno, već je njen cilj ukidanje RS”.

Ustvrdila je da RS ne podriva demokratiju, već samo insistira na stavu da demokratski izabrane institucije imaju pravo da donose zakone i da zakone ne mogu i ne smiju nametati neizabrani strani državljani.

Tvrdi kako se Bosna i Hercegovina posljednjih godina suočava s djelovanjem stranog intervencionizma, koje prijeti, kako je rekla, da ugrozi ne samo Ustav Bosne i Hercegovine, već sigurnost i stabilnost zemlje, pa čak i cijelog regiona Zapadnog Balkana.

Cvijanović je iznijela niz optužbi na račun visokog predstavnika Christiana Schmidta, čiji je legitimitet osporila, navodeći da se on upliće u demokratske procese, pribjegava sili, progoni političare u RS-u sudskim procesima, da se miješa u izbore, kao i da krši međunarodno pravo.

Navela je i kako pojedini bošnjački političari prijete ratom, ističući da u Bosni i Hercegovini postoje radikalne terorističke ćelije, koje predstavljaju opasnost po mir u Evropi i svijetu.

U Vijeću sigurnosti večeras je počela sjednica na kojoj se, na zahtjev Rusije, raspravlja o stanju u Bosni i Hercegovini.