Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

borba s vatrom

Četiri helikoptera gase požar u NP “Sutjeska”, uskoro stižu još dva veća iz Srbije

pozar helikopte
Foto: Civilna zaštita RS

Cijeli region u ovom trenutku ima uprte oči ka Sutjesci, imajući u vidu da je riječ o području koje je pokriveno izuzetno kvalitetnom šumom i Pančićevom omorikom

Četiri helikoptera trenutno su angažovana na gašenju vatrene stihije koja je zahvatila šumu u Nacionalnom parku “Sutjeska”, a očekuje se dolazak još dva helikoptera iz Srbije koji će pomoći u stavljanju vatre pod kontrolu.

Ovo je za Fenu izjavio Željko Stojanović iz Republičke uprave Civilne zaštite, koji ističe da su angažovana dva helikoptera Helikopterskog servisa RS i dva helikoptera Oružanih snaga BiH, a da će Srbija, nakon što je donesena odluka u Vijeću ministara BiH, poslati iza podne svoja dva helikoptera koja imaju znatno veće kapacitete za gašenje požara.

Cijeli region u ovom trenutku ima uprte oči ka Sutjesci, imajući u vidu da je riječ o području koje je pokriveno izuzetno kvalitetnom šumom i Pančićevom omorikom.

Nada da će požar biti ugašen

-To je sasvim razumljivo, ali u ovom trenutku, pravilo je da se sve snage, sva pažnja i energije usmjere u borbu sa vatrom. Tek kada se ona savlada, nadležne službe će da procijene štetu. Što se tiče površine, sigurno je velika i riječ je o najvećem i najopasnijem požaru u RS-u. Nadam se da ćemo uskoro sa ova dva helikoptera iz Srbije požar lokalizovati i staviti pod kontrolu – kaže Stojanović.

Napominje da je visoka temperatura vazduha definitivno faktor više rizika, na šta nadležni stalno upozoravaju.

-Nije ovo od juče. Suh vazduh i vrelina su izuzetno pogodni za požar na otvorenom prostoru, a dovoljno je neki neodgovoran pojedinac i da ljudski faktor izazove veliku katastrofu – upozorava Stojanović.

U ovom slučaju, kako napominje, nije se došlo do nivoa takve katastrofe, ističući još jednom nadu da će požar biti što prije lokalizovan.

Inače, traje danonoćna borba sa požarom u Nacionalnom parku “Sutjeska”. Vatra je na velikoj šumi na lokalitetu Gornje bare – Siljevica na lijevoj strani kanjona rijeke Sutjeske. Ekipe Republičke uprave civilne zaštite RS (RUCZ RS), Spasilačke službe “Volf” iz Foče, Civilne zaštite opštine Foča, vatrogasci iz Foče, Gacka, radnici NP “Sutjeska”, te četiri helikoptera djeluju i dejstvuju u očekivanju dva helikoptera većih kapaciteta iz Srbije.

Foto: Civilna zaštita RS

U Republici Srpskoj aktivna su još četiri požara koji su pod kontrolom – u Bileći dva, na planini Baba i na potezu Granica – Krstače. Opština Bileća zatražila je angažovanje helikoptera za gašenje tih požara na nepristupačnom terenu. U Doboju je aktivan požar ali pod potpunom kontrolom, dok se vatrogasci, građevinske mašine bore sa požarom na deponiji smeća u Karakaju. Pomoću pumpi deponija se natapa vodom iz Drine.

U protekla 24 časa u Srpskoj su registrovane još 24 uspješne vatrogasne intervencije – u Palama, Doboju, Bijeljini, Istočnom Mostaru, Nevesinju, Gacku, Trebinju… Republička uprava civilne zaštite RS vrši generalni monitoring, a logistički i operativno angažovana je na požarištima na Zelengori i u Bileći.