Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otkazan nastup bh. odbojkašica u međunarodnim takmičenjima

odbojkasice Bih
Foto: CEV/ Arhiva

Upravni odbor Odbojkaškog saveza BiH bez kvoruma, otkazan nastup ženske reprezentacije

Kancelarija Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine prijavila je učešće ženske seniorske reprezentacije u 2024. godini u takmičenjima CEV-a na osnovu usvojenog Plana nastupa odbojkaških reprezentacija za period 2023-2026. godina (usvojen krajem 2022. godine). Predviđeno je učešće u CEV Srebrnoj ligi i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Međutim, nastup bh. odbojkašica u međunarodnim takmičenjima je otkazan jer sjednice Upravnog odbora OSBiH, na kojim se trebalo razgovarati o nastupima u CEV takmičenjima, nisu održane još od septembra 2023. godine zbog nedostatka kvoruma.

– Zakazana sjednica za decembar nije održana zbog nedostatka kvoruma, a bilo je predviđno da se na istoj razgovara o nastupu u CEV takmičenjima i donesu odgovarajuće odluke. Tokom ove godine odgođena je sjednica Upravnog odbora OSBiH zakazana za 7. mart. Između ostalog bilo je neophodno utvrditi Plan nastupa odbojkaških reprezentacija BiH i Plan obezbjeđvanja sredstava za nastup reprezentacija u 2024. godini, usvojiti odluku o imenovanju selektora ženske seniorske reprezentacije i riješiti druga neodložna pitanja – saopćeno je iz OSBiH.

Nije realno očekivati da će CEV tu činjenicu prihvatiti bez izricanja sankcija

Predsjednik OSBiH je 25. aprila uputio pismo članovima Upravnog odbora OSBiH, predsjedniku i zamjeniku predsjednika Nadzornog odbora OSBiH u kome je ponovo istaknuto da se dovodi u pitanje nastup ženske seniorske reprezentacije u CEV takmičenjima u 2024. godini. Zamoljeni su članovi Upravnog odbora OSFBiH da se izjasne odmah, a najkasnije do 30. aprila “da li će nastaviti rad u Upravnom odboru OSBiH ili neće”.

Svi članovi Upravnog odbora OSBiH iz OSRS i jedan član iz OSFBiH izjasnili su se da su spremni za učešće u potrebnim aktivnostima. Četiri člana UO OSBiH iz OSFBiH se nisu uopšte izjasnila. Bez sjednice Upravnog odbora i njegovih odluka, Savez mora odustati od takmičenja. Izvjesno nakon toga slijede suspenzije sa sportskim i finansijskim posljedicama.

– Odbojkaški savez BiH morao je odustati od učešća u CEV Srebrenoj ligi u periodu maj-juni ove godine. Jedini razlog je nedostatak odluka i usvajanje drugih dokumenata koji su uslov za nastup reprezentacija. Nisu u pitanju formalnosti, već usvajanje dokumenata o pripremama i nastupu, imenovanju selektora i stručnih štabova, utrošku finansijskih sredstava, sve iz nadležnosti Upravnog odbora OSBiH. Nažalost, na štetu odbojke u BiH i na štetu OSBiH nakon svega otkazano je učešće u CEV Srebrenoj ligi. Nije realno očekivati da će CEV tu činjenicu prihvatiti bez izricanja sankcija koje su utvrđene po regulacijama CEV-a – navodi se u saopćenju.