Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EURO 2024

Srbija i Hrvatska idu kući, Slovenija, Engleska i Danska u osmini finala

mitrovic

Poznata su dva para osmine finala, sutra odluka u preostale dvije grupe

Završeno je takmičenje i u grupi C na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. Obje utakmice trećeg kola, Slovenija – Engleska i Srbija – Danska, završene su bez golova.

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi i protiv Danske je pravio čudne kombinacije sa sastavom. Opet je (pre)miješao karte. Zanimljivo je da niti jednu utakmicu na EP Stojković od prve minute nije počeo s dva po mnogima najjača aduta Srbije i dvije najveće zvijezde Vlahovićem i Tadiće. U ključnoj utakmici protiv Danaca u kojoj je Srbiju pobjeda vodila dalje, obojicu je ostavio na klupi.

Jovića, koji je Srbiju ostavio u igru golom u sudijskoj nadoknadi protiv Slovenije, Stojković je također ostavio na klupi.

stojkovic

Srbija je tako u svakoj utakmici izgledala kao autsajder, kao reprezentacija kojoj je najbitnije da primi što manje golova. Tome svjedoči i podatak da je Srbija u tri utakmica postigla tek jedan gol. Dovoljna su bila dva u mreži da ispadne već u grupi.

Iz grupe B tako će dalje Engleska kao prvoplasirana s pet bodova, Danska kao druga s tri boda i Slovenija kao treća također s tri boda. Srbija se oprostila od EP osvojivši dva boda.

Danci su završili ispred Slovenaca zbog gola koji su zabili prije sedam mjeseci

Slovenija i Danska završile su grupu s identičnim brojem bodova, gol-razlikom te remijem u međusobnom duelu.

Prvi idući karton je onaj koji se tiče fair-playa, odnosno u prednosti je ekipa koja je skupila manje kartona. No, ni taj kriterij nije mogao napraviti razliku jer imaju isti broj žutih kartona (6) i crvenih kartona (0). Na kraju se morao primijeniti kriterij pozicije u kvalifikacijama i Danci su zbog toga završili skupinu kao drugi, a Slovenci kao treći.

Nevjerovatno je da su ove dvije reprezentacije igrale u istoj grupi i da su osvojile isti broj bodova, tačnije 22. No, Danci su tu imali bolji međusoban omjer. U junu prošle godine u Sloveniji je bilo 1:1, dok je u novembru Danska kod kuće slavila s 2:1. Tako su Danci završili ispred Slovenaca zbog gola koji su zabili prije sedam mjeseci.

Zanimljivo, da su ove ekipe međusobno igrale u zadnjem kolu i da su odigrale neriješeno, pucale bi penale.

tabela grupa c

Ishod mečeva u grupi C označio je i kraj nadanja za selekciju Hrvatske da bi kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe mogla u osminu finala, dok se za to mjesto još uvijek nada Mađarska koja je sakupila tri boda, ali ima negativnu gol razliku. Mađari bi sigurno išli dalje ukoliko meč Češke i Turske završi pobjedom bilo koje ekipe tri razlike.

Danci idu na Nijemce

Susreti posljednjeg kola u grupama E i F igraju se u srijedu kada će biti poznato svih 16 reprezentacija koje su izborile osminu finala. Od 18 sati sutra igraju Slovačka – Rumunija i Ukrajina – Belgija, a od 21 sat Češka – Turska i Gruzija – Portugal.

Već su poznata dva para osmine finala. Tako će u subotu od 18 sati u prvom meču nokaut faze igrati Italija i Švicarska a od 21 sat Njemačka i Danska.