Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Euro 2024.

Remi Danske i Engleske garantuje pakleno treće kolo u grupi C

engleska danska
Foto; UEFA

Sudijska nadoknada portugalskog sudije Artur Soares Diasa iznosila je tri minute i nije donijela promjenu rezultata koji je u konačnici glasio 1:1

Danska je u prvom kolu remizirala sa Slovenijom dok je Engleska slavila minimalnu pobjedu u svom premijernom duelu protiv Srbije, a gledajući međusobne omjere Danske i Engleske prednost je na strani Engleza koji su slavili četiri puta protiv današnjeg protivnika, dva puta je bilo neriješeno, a Danci su slavili samo jednom.

Minutom aplauza je počeo susret Danske i Engleske i na taj način je odana počast preminulom bivšem generalnom sekretaru UEFA-e Gerhardu Aigneru.

Uvodnih deset minuta susreta u Frankfurtu proteklo je u borbi za prevlast na sredini terena, a već u 18. minuti Engleska dolazi u vodstvo, strijelac vodećeg gola bio je napadač Bayerna, Harry Kane kome je to bio prvi gol na ovom prvenstvu, a 64. u dresu reprezentacije Engleske.

Nakon što su došli u vodstvo, Englezi su prepustili inicijativu Dancima koji su to objeručke prihvatili i uspjeli materjalizovati u 34. minuti kada Morten Hjulmand sjajnim dalekometnim udarcem pogađa za 1:1 što je ispostavit će se bio i konačan rezultat prvog dijela meča u Frankfurtu.

Drugo poluvrijeme donijelo je miran uvodni period koji je u 53. minuti prekinula odlična prilika za Saku koji je iz prilično nezgodne situacije pokušao matirati golmana Danske, ali je lopta završila u vanjskom dijelu mreže.

Selektor Engleske je prvi mijenjao, pa je u 54. minuti umjesto Alexander Arnolda u igru ušao Gallagher, svega dvije minute nakon izmjene nova odlična prilika za Englesku. Foden je sjajno šutirao sa ivice šesnaesterca i pogodio okvir gola. Nova prilika za Engleze došla je u 71. minuti kada je Bellingham uposlio rezervistu Watkinsa koji je nešto ranije zamijenio strijelca vodećeg gola za Englesku, ali je kapiten Danske odlično odbranio.

Englezi su odlučili preuzeti inicijativu i posjed, no Danci su čekali greške engleskih reprezentativaca koji nije falilo, naprotiv, nakon jedne od pogrešaka Hojbjerg je zaprijetio sa distance, ali je njegov udarac otišao pored gola Pickforda.

Sudijska nadoknada portugalskog sudije Artur Soares Diasa iznosila je tri minute i nije donijela promjenu rezultata koji je u konačnici glasio 1:1.

Nakon dva kola, Engleska je na prvom mjestu sa četiri osvojena boda, a Danska će posljednje kolo dočekati kao drugoplasirana u grupi C sa istim brojem bodova kao Slovenija. U posljednjem kolu grupne faze, Danska će igrati protiv Srbije, a Engleska će snage odmjeriti sa Slovenijom.

EURO 2024, grupa C
Danska – Engleska 1:1 (H. Kane 18’ / M. Hjulmand 34’)