Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

duel na Euru

Mbappe protiv Ronalda: Susret galatikosa Real Madrida iz prošlosti i budućnosti

Foto: X

Ovog ljeta će Mbappe preći u Real Madrid, gdje se očekuje da će biti glavni igrač. Tu ulogu je nekada imao i Ronaldo, u svojim najboljim danima

Reprezentacije Francuske i Portugala susrest će se u petak u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Njemačkoj. Iako će na terenu biti mnogo igrača svjetske klase, teško je izbjeći da ovo ne bude gladijatorski dvoboj između Ronalda i Mbappea, piše BBC.

Ovo nije prvi put da ova dva igrača dijele teren. Sastali su se u osmini finala Lige prvaka u sezoni 2017./18., kada je Real Madrid lako pobijedio PSG Kyliana Mbappea sa 5:2 u ukupnom rezultatu – na Ronaldovom putu prema četvrtom naslovu u Ligi prvaka.

Prvi reprezentativni susret

No, nikada se nisu susreli na velikom reprezentativnom takmičenju, jer Mbappe još nije bio dio seniorske francuske reprezentacije kada ih je Ronaldov Portugal pobijedio u finalu Eura 2016.

Sutrašnja utakmica u Hamburgu ima potpuno drugačiji kontekst u odnosu na susret u Ligi prvaka prije šest godina. Tada je Mbappe bio 19-godišnjak na posudbi iz Monaca – pun potencijala, ali daleko od “gotovog proizvoda”.

Sada ima 25 godina, općenito se smatra najboljim igračem na svijetu i čovjek na čijim ramenima počiva nada Francuske u osvajanje prvog evropskog naslova od 2000. godine.

Ovog ljeta će Mbappe preći u Real Madrid, gdje se očekuje da će biti glavni igrač. Tu ulogu je nekada imao i Ronaldo, u svojim najboljim danima.

Šest godina kasnije, Ronaldo i dalje privlači pažnju iako više ne igra u vrhunskoj ligi, s obzirom na to da nastupa za klub u Saudijskoj Arabiji. Uloga 39-godišnjaka u portugalskoj reprezentaciji je tema velike rasprave nakon nastupa u osmini finala protiv Slovenije, koji je obilježen promašenim slobodnim udarcima, spašenimodbranjenim penalom i potocima suza.

Ipak, Ronaldo može donijeti rezultate kad je to najvažnije, kao što je bio slučaj sa njegovim golom iz penala u raspucavanju – iako je golman Diogo Costa bio taj koji je ukrao svjetla reflektora sa tri uzastopne odbrane.

Mbappe ruši rekorde u Realu?

Može li Mbappe nadmašiti Ronalda u Madridu? Bivši Realov legendarni igrač protiv nekoga ko se nada da će postići takav status. Da je ovo holivudski scenarij, vjerovatna priča bi bila da je ovo trenutak kada se štafeta prenosi, Francuska pobjeđuje Portugal i Mbappe potpuno preuzima Ronaldovu nekadašnju titulu.

Ali nogomet ne ide po planu, kao što zna i Ronaldo. Kada je imao 25 godina, Portugal je ispao u osmini finala Svjetskog prvenstva 2010. godine od kasnijih pobjednika Španjolaca – i morao je čekati još šest godina da osvoji svoj prvi trofej s reprezentacijom.

No, do 2010. Ronaldo je već osvojio tri Premier lige, Ligu prvaka i prvu od pet Zlatnih lopti. Poređenja radi, Mbappe ima sedam titula u Francuskoj, iako je šest od njih osvojio u PSG-u sa znatno većim resursima od svojih konkurenata u Francuskoj, a još uvijek nema naslov Lige prvaka.

Međutim, on ima nešto što Ronaldo vjerovatno nikada neće posjedovati – medalju osvajača Svjetskog prvenstva, osvojenu 2018. godine u dobi od samo 19 godina.

Dakle, može li Mbappe nadmašiti Ronalda u Madridu ako prati sličan put? Izgleda vjerojatno. Barcelona je znatno slabija u odnosu na onu s kojom se Ronaldo susretao u svojim ranim danima. Nema Lionela Messija niti Guardiole, navodi BBC u ovom tematskom prilogu.

Real Madrid je trenutni prvak Španije i Evrope i bit će dodatno ojačan dolaskom Mbappea.

Ronaldo je postigao 33 gola u 35 utakmica tokom svoje prve sezone u Madridu – brojku koju je Mbappe premašio u pet od svojih sedam sezona u PSG-u, i koja izgleda dostižna u sezoni 2024./25.

Mbappe je do sada postigao 287 golova u svojoj klupskoj karijeri, dok je Ronaldo postigao samo 118 prije nego što je došao u Madrid. Iako je Mbappe ponekad igrao u središtu napada za PSG, obojica su u svojim ranijim danima uglavnom igrali na krilnim pozicijama.

Izvan terena, Mbappe mora još malo nadoknaditi. Ronaldo i dalje ostaje ikona u Madridu, ima hotel s CR7 brendom u gradu, privlači više od pola milijarde pratitelja na svojim društvenim mrežama i čak ima galaksiju nazvanu po njemu.

Bez pravog učinka na Euru

Ali Mbappe, koji je bio glavna atrakcija za vrijeme njegovog boravka u PSG-u, bit će postavljen na sličan pijedestal kad stigne u Madrid.

No, niti jedan od njih dosad nije zasjao punim sjajem na Euru. Mbappe je u uvodnom meču slomio nos što mu očigledno stvara probleme s obzirom na to da sada igra sa zaštitnom maskom. Francuski stil igre karakterizira tromost i potreba da sve napadi idu preko Mbappea. Kada je on zatvoren ili izvan forme, sistem ne funkcionira – što je dovelo do toga da nisu postigli gol iz igre u četiri utakmice u Njemačkoj.

Kada je u riječ o Ronaldu, postavlja se pitanje da li bi uopće trebao početi utakmicu nakon dvije ispodprosječne izvedbe protiv relativnih autsajdera Gruzije i Slovenije, gdje su u pojedinim momentima napadački talenti Portugala bukvalno ometani prisustvom čovjeka koji je više od deset godina stariji od svojih suigrača.

Hoće li velika prilika kao što je ovo četvrtfinale izvući najbolje iz jednog ili oba igrača? Ako kao pobjednik izađe Mbappe, put od dječaka koji se divio posterima Ronalda do igrača koji će biti na posterima, bit će sigurno završen.