Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

euro 2024

Austrija sjajnom partijom ostala u igri za prolaz, Poljaci se mogu početi pakovati

austrija poljska

Večeras od 21 sat Francuska i Nizozemska će odigrati svoju utakmicu drugog kola

Austrija je sjajnim izdanjem protiv Poljaka i pobjedom od 3:1, ostala u igri za plasman u narednu fazu takmičenja na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. Golovima Traunera, Baumgartnera i Arnautovića, Austrijanci su potopili Poljake i vjerovatno im čekirali kartu za odlazak kući već nakon grupne faze. Jedini pogodak za Poljsku postigao je Piatek.

Poveli su Austrijanci već u 9. minutu, no Poljaci su se uspjeli vratiti prije kraja poluvremena. Tačnije u 30. minutu poravnao je Piatek.

Činili se da utakmica ide u neizvjesnu završnicu, međutim Austrija je novim golom u 66. minutu ponovo došla u vodstvo. Deset minuta kasnije sijevnula je kontra, Szczesny ruši Sabitzera i sudac svira penal za Austriju. Arnautović pogođa i donosi Austriji veliiku prednost. Golom sa bijele tačke Arnautović je postao treći najstariji strijelac iz penala u istoriji evropskih prvenstava (35 godina i 63 dana).

Zanimljivo je da je stariji od Arnautovića a da je zabio iz penala na EP Ivica Vastić (38 godina, 257 dana), također Austrijanac, a gol je postigao na EP 2008 i to protiv Pooljske.

Nakon tog gola Poljaci su se raspali, a Austrija je imala još nekoliko velikih prilika, no ostalo je 3:1.

Poljaci u trećem kolu igraju protiv Francuske, a Austrija će na megdan Nizozemskoj.

Večeras od 21 sat Francuska i Nizozemska će odigrati svoju utakmicu drugog kola.