Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

probavne tegobe i debljanje

Dvije vrste hljeba koje treba izbjegavati jesti

FOTO: S. Strukić/Pixsell
Ilustracija

Izdvojila je da bi se na našem meniju češće trebale pronaći ove tri vrste hljeba: raženi hljeb, integralni hljeb i hljeb od kiselog tijesta

Hljeb je za mnoge neizostavan obrok, nudi brz i jednostavan izvor ugljikohidrata. Međutim, nije zdravo jesti sve vrste hljeba. Neki, posebno oni napravljeni od rafiniranih brašna i s puno dodanih šećera, mogu narušiti probavu i uzrokovati debljanje. Takvi hljebovi obično nemaju važnih nutrijenata i vlakana, uzrokujući skokove šećera u krvi i probleme s probavom.

Nutricionistica i dijetetičarka Lisa Richards izdvojila je koje bi vrste hljeba trebalo jesti manje ili, najbolje, u potpunosti izbjegavati.

Koje vrste hljeba bi trebalo izbjegavati?

Kao prvu vrstu hljeba koju bi trebalo izbjegavati, Richards izdvaja bijeli hljeb. Kako prenosi She Finds, ova vrsta hljeba napravljena je od rafiniranog brašna iz kojeg su tokom obrade uklonjene mekinje i klice, a ovaj proces uklanja većinu vlakana.

Vlakna su ključna za zdravu probavu jer dodaju volumen stolici i pomažu hrani da prolazi kroz probavni trakt. Bez dovoljno vlakana, mogli biste iskusiti zatvor i druge probavne tegobe. Općenito, konzumiranje hljebova s malo nutrijenata može dovesti do loše prehrane, uzrokujući da se osjećate manje siti i skloniji prejedanju. Ovaj nedostatak sitosti može doprinijeti debljanju.

“Bijeli hljeb, koji se često koristi za sendviče, najgori je oblik hljeba za konzumaciju iz mnogih razloga, ali posebno zbog svojih upalnih učinaka. Prerađeni proizvodi poput ovoga prošli su proces rafiniranja gdje su vlakna i korisni nutrijenti uklonjeni, a možda zamijenjeni sintetičkim verzijama”, objašnjava Richards.

Također, izdvojila je da bi se trebalo izbjegavati i slatki hljebovi. Zaslađeni hljebovi sadrže dodane šećere koji mogu uzrokovati brze skokove nivoa šećera u krvi. Ti skokovi mogu dovesti do povećane proizvodnje inzulina, potičući skladištenje masnoća i potencijalno dovodeći do inzulinske rezistencije s vremenom. Visok unos šećera također je povezan s upalama, što može utjecati na zdravlje crijeva i pridonijeti probavnim problemima.

Rafinirani šećer u hljebu štetan iz mnogo razloga

Dijetetičarka upozorava da je rafinirani šećer u kruhu “štetan iz mnogo razloga jer je visoko upalni, kao i izvor hrane za loše bakterije u crijevima. Što duže jedete prehranu bogatu šećerom, vaše tijelo postaje otpornije na učinke inzulina u smanjenju šećera u krvi”.

Redovna konzumacija ovakvih vrsta hljeba može povećati upale i uzrokovati debljanje. Osim onih koje treba izbjegavati, postoje i vrste hljebova koje bismo trebali češće konzumirati. Nutricionistica Christine VanDoren za She Finds izdvojila je da bi se na našem meniju češće trebale pronaći ove tri vrste hljeba: raženi hljeb, integralni hljeb i hljeb od kiselog tijesta.