Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"No East No West"

Sa Buybookom i Bookstanom publiku u julu očekuje Zemlja knjiga

Foto: Almir Razić/FENA

U unutrašnjem dvorištu knjižare Buybook bit će održavane promocije, a riječ je o 19 književnih promocija koje uključuju autore iz Palestine, Iraka, Bugarske, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Francuske i zemalja regije

Međunarodni festival književnosti Bookstan “No East No West” deveti put bit će održan u Sarajevu od 3. do 6. jula u organizaciji knjižare i izdavačke kuće Buybook.

Nastao prije devet godina kako bi obilježio 20 godina postojanja Buybooka, Bookstan je postao mjesto susreta ne samo domaćih, nego i regionalnih i svjetskih autora.

Izvršna direktorica festivala Lamija Milišić kazala je da je centralna festivalska tema ove godine “Zarjavele trobente” prema pjesmi grupe Kongres, u izvedbi Zorana Predina koji ove godine svojom knjigom “Bezgrešna” otvara Bookstan. Ona je navela da ove godine nisu prevodili naziv teme na engleski nego je ostao izvorni naziv “Zarjavele trobente” zato što ona sama predstavlja referencu na naslijeđe jedne generacije.

Postavljanje pitanja kroz festival književnosti

-Ono što želimo kroz jedan festival književnosti je postaviti pitanja: Šta je naše kulturno naslijeđe? Šta je naše književno naslijeđe? Na koji način danas popularna generacijska književnost korenspondira sa generacijama koje joj ne pripadaju, kako u našem bh. društvu se razvija dijalog između različitih generacija? Postoji li neki jaz, neki muk između nas, i na koji način korenpondiramo kao aketri na kulturnoj sceni – podvukla je.

Milišić je kazala da na Festival dolaze autori iz raznih dijelova svijeta, pa tako i iz onih u kojima se trenutno dešavaju ratni sukobi.

-Želimo da vidimo na koji način oni reaguju kao pripadnici generacije koju obilježava neka ekstremna situacija te na koji način književnost pravovremeno reaguje u takvim trenucima – kazala je ona.

Direktor festivalskog programa Damir Uzunović istakao je da riječ Bookstan znači zemlja knjiga.

-Početkom jula živomo u Zemlji knjiga. Ovo je naša svečanost objavljivanja, očekivanja knjiga, razgovora sa autorima, pokušaj hvatanja kontakata sa savremenim tokovima u književnosti, predstavljanje domaćih, svjetskih autora… -kazao je Uzunović.

On je također naveo da će Bookstan skrenuti pažnju i na dešavanja u Palestini.

-Književnost jeste izolirana ali ne toliko izolirana da je ne dotiču bitne stvari, ona je i angažirana umjetnost – smatra Uzunović.

Na ovogodišnjem Festivalu knjige Bookstan čitaoci i ljubitelji književnosti imaće priliku da se susretnu sa brojnim autorima.

Promocije u dvorištu knjižare

Između ostalih u Sarajevo dolaze književnik iz Palestine Mosab Abu Toha koji će predstaviti knjigu “Pjesme iz Gaze”, Peter Maass stiže na Bookstan gdje će u razgovoru s Florence Hartmann predstaviti svoju kultnu knjigu “Ljubi bližnjega svoga”, tu su i knjige /dnevnici Drage Glamuzine, Refika Ličine, predstavjanje edicije “Riječi u pokretu” u okviru koje su do sada objavljene knjige “Strogo praćeni vlakovi” Bohumila Hrabala u prevodu Hasana Zahirovića i “Misija London” Aleka Popova u prevodu Žarka Milenića. Aleksandar Hemon predaviće novi roman “Bejturan i ruža”, a Faruk Šehić takođe dolazi sa novom knjigom “Cimetna pisma, dijamantna stvorenja (saga o preživiteljima)”.

Programi će se održavati u Ateljeu Figure, sa autorima većinom iz Slovenije i Hrvatske, Akademiji likovnih umjetnosti gdje će se održavati okrugli stolovi o temama poput “Etički izazovi književnosti u doba političkih nemira” te “Zarjavele trobente: generacija kao kulturni koncept”.

U unutrašnjem dvorištu knjižare Buybook bit će održavane promocije, a riječ je o 19 književnih promocija koje uključuju autore iz Palestine, Iraka, Bugarske, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Francuske i zemalja regije.