Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Riječ na granici"

Prvi književni susret na bh. graničnom prijelazu: Micanje vještačkih barijera

donji svilaj rijec na granici
Foto: Ilustracija

Miličević je pozvala sve pjesnike u regiji da se pridruže kako bi zažvjela ideja kulture na granici, kako kulture življenja tako i raznih umjetničkih susreta

Prvi književni susret „Riječ na granici“ bit će održan u Posavini, 13. augusta na graničnom prijelazu Donji Svilaj. Inicijatorka projekta je književnica Ružica Miličević, suoraganizator svilajski pjesnik Franjo Matanović.

Cilj prvog pjesničkog susreta “Riječ na granici” je tematiziranje i pomjeranje granica, kako prostornih tako i duhovnih granica, te poziv na dijalog.

-U doba globalizacije granice su vještačke tvorevine. Nevidljlivi zatvorski zidovi. One su prepreka podizanju ljudske svijesti na viši civilizacijski nivo – smatra inicijatorka programa Ružica Miličević.

Ona također ističe da i samim tim što se susret održava na otvorenom, bez bine, zidova, administracije, organizatori žele pozvati umjetnike na alternativno korištenje javnog prostora i micanje vještačkih barijera u “konzumiranju kulture”.

-Ovaj kulturni događaj je namjerno smješten u ruralnu sredinu. Time želimo svim osobama omogućiti pristup kulturi. Publika i posjetitelji su izjednačeni. Mogu stupiti u razgovor, družiti se. Poruka književnog susreta “Riječ na granici” je da nikada niti jedna granica nije zaustavila riječ – kazala je Miličević Feni.

Dodala je kako je dokaz tome što je naš jezik obogaćen arapskim, turskim i njemačkim jezikom, ruskim itd.

-Bezbroj primjera govori o bogatsvu svih jezika kroz dijalog, susret, otvorenost – navela je Miličević.

Ona je pozvala sve pjesnike u regiji da se pridruže kako bi zažvjela ideja kulture na granici, kako kulture življenja tako i raznih umjetničkih susreta.

-Voljela bih da se pjesnički susret iduće godine održi u nekom drugom mjestu na granici dviju država ili na vjestačkoj granici jednog grada npr. Mostara – rekla je Miličević.

Učešće u programu za sad su potvrdili: Dorta Jagić, Franjo Matanović, Svjetlana Vinjarski-Mašić, Zlatko Grgić, Marko Matolić, Joso Živković-Soja, Mato Nedić, Ivica Budulica, Ružica Miličević.

Fadila Sejdić Mukić će čitati pjesme odžačkog pjesnika Mensura Ćatića.