Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Osmi međunarodni festival folklora za djecu i mlade “Čuvari tradicije” od 1. do 5. augusta

Osim Ilidže i Sarajeva, učesnici će tokom svog petodnevnog boravka na festivalu održati još nekoliko značajnih nastupa i koncerata u Visokom, Konjicu, Tarčinu i Mostaru, te i tamošnjoj publici pružiti nezaboravan užitak

Udruženje za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva “Bašlija” će od 1. do 5. augusta biti domaćin učesnicima 8. Međunarodnog festivala folklotra za djecu i mlade “Čuvari tradicije”.

Ilidža će 2. augusta biti centar tradicionalnih zbivanja, okićena igrom i pjesmom preko 500 učesnika koji će svečanim defileom kroz centar Ilidže i Veliki park, te nastupe u Domu kulture Ilidža-Kino Igman, pokazati svu raskoš folklorne tradicije.

Nastupu u više gradova

Osim Ilidže i Sarajeva, učesnici će tokom svog petodnevnog boravka na festivalu održati još nekoliko značajnih nastupa i koncerata u Visokom, Konjicu, Tarčinu i Mostaru, te i tamošnjoj publici pružiti nezaboravan užitak.

Na ovogodišnjem festivalu predstavit će se učesnici iz pet zemalja: (Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Rumunija i BiH), koji će pored koncerta imati priliku da kroz kulturnu šetnju, kao aktivnost festivala obiđu i kulturno-historijske znamenitosti i turističke ljepote glavnog grada BiH i drugih gradova u kojima će se održavati koncerti.

Međunarodni festival folklora za djecu i mlade “Čuvari tradicije” će se ove godine po prvi put realizirati u sklopu projekta Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice 2024”, što projektu daje dodatnu vrijednost i značajno doprinosi kvaliteti festivala.

Također, ovo je projekat kojim organizator festivala, Udruženje za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva “Bašlija” Sarajevo, želi ojačati međunarodnu kulturnu saradnju između Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, otvoriti vrata i puteve za uzvratne posjete i razmjenu učesnika u budućnosti. UTIKUS “Bašlija” ovim projektom želi podstaći djecu i mlade na njegovanje, očuvanje i promociju tradicije i drugih kulturnih vrijednosti naše domovine i zemalja učesnica, razvijanje novih poznanstava među samim učesnicima kako bi stvorili neraskidiv lanac prijateljstva, mira i tolerancije za bolju i ljepšu budućnost.

Pokrovitelji projekta su Općina Ilidža, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta.