Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Čuvari tradicije"

Međunarodni festival folklora za djecu i mlade prvi put u okviru projekta “Kultura na ulice”

Foto: NPS

Međunarodni festival folklora za djecu i mlade “Čuvari tradicije” će se ove godine po prvi put realizirati u sklopu projekta Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice 2024!”, što projektu daje dodatnu vrijednost

Sarajevo će sutra biti centar tradicionalnih zbivanja, okićen igrom i pjesmom više od 500 učesnika koji će u Domu kulture Ilidža – Kino Igman pokazati svu raskoš folklorne tradicije – saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Međunarodni festival folklora za djecu i mlade “Čuvari tradicije” će se ove godine po prvi put realizirati u sklopu projekta Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice 2024!”, što projektu daje dodatnu vrijednost.

Na ovogodišnjem festivalu predstavit će se učesnici iz osam zemalja i to: Albanije, Crne Gore, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije i Bosne u Hercegovine koji će pored koncerta imati priliku da kroz kulturnu šetnju, kao aktivnost festivala, obiđu i kulturno-historijske znamenitosti i turističke ljepote glavnog grada BiH.

-Ovo je projekat kojim želimo ojačati međunarodnu kulturnu saradnju, otvoriti vrata i puteve za uzvratne posjete i razmjenu učesnika u budućnosti. Također, projektom želimo podstaći djecu i mlade na njegovanje, očuvanje i promociju tradicije i drugih vrijednosti naše domovine i zemalja učesnica, razvijanje novih prijateljstva među samim učesnicima, te tako stvoriti neraskidiv lanac prijateljstva, mira i tolerancije za bolju i ljepšu budućnost – poručili su iz Udruženja za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva “Bašlija” Sarajevo.

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat “Kultura na ulice!” je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta “Kultura na ulice!” je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS “Kultura na ulice 2024!” je besplatan, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.