Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Festival u gradu na Uni

“Bihaćko ljeto” od 20. juna do 4. jula donosi predstave, koncerte, izložbe

bihacko ljeto
Foto: Fena

Ovaj festival, koji se tradicionalno održava svake godine, privlači posjetioce iz svih krajeva Unsko-sanskog kantona, ali i šire

Festival “Bihaćko ljeto”, 26. po redu, počinje u četvrtak 20. juna izložbom “XII Međunarodni bijenalni festival umjetnosti minijature” Tuzla u Gradskoj galeriji u Bihaću, a zatvora se koncertom Orkestra muzičke omladine Bihać u četvrtak, 4. jula u atriju Kulturnog centra Bihać, rečeno je danas na pres-konferenciji povodom održavanja ovog festivala.

-Priča Bihaćkog ljeta nije više samo priča Bihaća već cijelog Unsko-sanskog kantona. Mi više nemamo isključivo publiku samo iz Bihaća, imamo publiku iz cijelog kantona jer smo jedini festival i važni smo. Zbog toga ne smatram da je prepotentno kazati da smo jedan od najznačajnijih festivala na Unsko-sanskom kantonu ali i u Bosni i Hercegovini – kazala je direktorica Kulturnog centra Bihać i bihaćka glumica, Erna Begatović, koja je najavila najzanimljivije detalje ove značajne kulturne manifestacije.

Ovaj festival, koji se tradicionalno održava svake godine, privlači posjetioce iz svih krajeva Unsko-sanskog kantona, ali i šire. Posebno je značajan za lokalnu zajednicu, jer ne samo da obogaćuje kulturni život grada, već doprinosi i razvoju turizma u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Begatović je naglasila važnost podrške lokalnih privrednika, kao i generalnog pokrovitelja Grada Bihaća. Također, nije izostala ni podrška Ministarstva obrazovanja Unsko-sanskog kantona, kao ni Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona.

-Oni su shvatili da je ovo kraj koji živi od turizma, a ono što radi kultura i ovaj festival je ustvari zadržavanje turista u ovom dijelu BiH – dodala je Begatović.

Festival “Bihaćko ljeto” predstavlja izvanrednu priliku za sve građane i posjetioce da uživaju u bogatom kulturnom programu koji uključuje predstave, koncerte, izložbe i druge kulturne sadržaje. Organizatori su se potrudili da ovogodišnji program bude raznovrstan i privlačan za sve uzraste i interese.

Uz podršku lokalne zajednice i entuzijazam organizatora, “Bihaćko ljeto” nastavlja da raste i razvija se, potvrđujući svoj status jednog od najvažnijih kulturnih događaja u regiji.