Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Verne

Rimac predstavio “vozilo budućnosti” – robotaksi koji ima dva mjesta.

Foto: Pixsell

Putem aplikacije, kazao je Mate Rimac, korisnici će moći, čak i prije vožnje, personalizirati sve postavke vozila poput osvjetljenja, temperature čak i mirisa unutrašnjosti vozila

Mate Rimac predstavio je u srijedu robotaksi nazvan Verne, po slavnom piscu, koji bi trebao prvo početi voziti po Zagrebu 2026. godine, no predstavljanje je prošlo uz probleme budući da se robotaksi oglušio na Rimčeve naredbe.

Govoreći na predstavljanju u organizaciji kompanije Project 3 Mobility (P3) u kampusu u Kerestincu, Rimac je kazao da se radi se o potpuno autonomnom električnom vozilu izgrađenom na novoj platformi koja je, kazao je, u potpunosti prilagođena autonomnom načinu vožnje. Verne je, istaknuto je, koncipiran i konstruiran kao sigurno i udobno autonomno vozilo. Softerska platforma koju tvrtka razvija sastojat će se od korisničke aplikacije za naručivanje vožnje te platforme za upravljanje uslugom.

Putem aplikacije, kazao je Mate Rimac, korisnici će moći, čak i prije vožnje, personalizirati sve postavke vozila poput osvjetljenja, temperature čak i mirisa unutrašnjosti vozila. Isto tako, u svakom gradu u kojem će Verne biti dostupan postojat će specijalizirana infrastruktura koja će se zvati “Mothership”. Tamo će se vozila pregledavati, održavati, čistiti i svakodnevno puniti energijom.

Prvi proizvodni pogon za proizvodnju autonomnih električnih vozila Verne gradi se u Zagrebu.

Vozilo je veličine Golfa, ali, navedeno je, ima puno unutrašnjeg prostora. Baterija će biti dovoljna za 14 sati vožnje nakon čega će ići na punjenje.

Usluga “kao za najbogatije”

-Krajnji bi rezultat bilo najbolje moguće iskustvo mobilnosti za sve. Svaki će korisnik imati bolje iskustvo i uslugu od najbolje usluge koju uživaju najbogatiji i to po vrlo pristupačnoj cijeni, naveo je Rimac.

Naglasio je da će njegov robotaksi imati dosta prostora, ali samo dva sjedala, budući da su, naveo je, istraživanja pokazala da su u vozilima najčešće jedna ili dvije osobe.

Naglasio je da trenutno na cestama ne postoji ništa slično Verneu.

Foto: X

Inače, u Verne vozilo bit će integrirana napredna platforma za autonomnu vožnju “Mobileye drive”. Podrazumijeva se sofisticirani set senzora, kamere, radare i sve ostalo što će omogućivati autonomnu vožnju.

Adriano Mudri, glavni direktor dizajna u Verneu, istaknuo je, nadovezujući se na činjenicu da se radi o dvosjedu, da se većina vožnji može zadovoljiti dvosjedom, dodavši i kako će Verne imati više prostora od skupih limuzina. Unutrašnjost auta, naveo je, nalikovat će na dnevnu sobu. Unutar vozila neće biti tipične ploče s instrumentima, već zaslon od 43 inča, namijenjen zabavi i i dijeljenju informacija o putovanju tijekom vožnje.

Vozilo će biti opremljeno i sa 17 zvučnika, a naručivati će se putem aplikacije.

Početak usluge u Zagrebu 2026.

Izvršni direktor Vernea Marko Pejković najavio je da tvrtka počinje graditi veliki proizvodni pogon u južnom dijelu Zagreba, gdje će se proizvoditi autonomna vozila.

Početak usluge planiran je za Zagreb 2026. godine, a nakon toga Verne će biti dostupan i u drugim europskim gradovima. Firma je, naime, već potpisala ugovore s 11 gradova u EU, Velikoj Britaniji i na Bliskom istoku. U pregovorima su sa još 30 gradova. Vozila se već testiraju po gradu, a trebalo bi ih, kada počnu s prometovanjem, biti nekoliko stotina samo u Zagrebu.

-Prvi Mothership gradimo pokraj našeg sjedišta u Buzinu. Ali gradimo i nešto veće, u Lučkom gradimo tvornicu od 28 hilajda kvadratnih metara za proizvodnju Vernea, odakle će se plasirati po svijetu. Naša ideja nije zamijeniti javni prijevoz, nego raditi u simbiozi, najavio je Pejković.

Prilikom predstavljanja robotaksija došlo je do problema budući da se vozilo zaustavilo na početku pozornice. Problem je navodno nastao zbog kvara na jednom od točkova.